Book a consultation

Hva er menopause / What is the menopause? (Norwegian)

Translated by Dr Ida Waagsbø Bjørntvedt

Ordet menopause (overgangsalder) betyr bokstavelig talt når mensen stopper. Meno refererer til din menstruasjonssyklus og pause refererer til at syklusen stopper. Den medisinske definisjonen av å være i menopause er når du ikke har hatt mensen på ett år. Menopause starter når eggstokkene dine ikke lenger produserer egg, og som et resultat faller nivåene av hormonene østrogen, progesteron og testosteron.

Østrogen beskytter en rekke forskjellige systemer i kroppen din: hjernen, huden, skjelettet, hjertet og underlivet – lave nivåer av østrogen kan påvirke alle disse delene av kroppen din.

Hva er perimenopause?

Begrepet perimenopause brukes ofte for å beskrive tiden før menopause når du opplever menopausale symptomer, men fortsatt har mensen. Mensen endres vanligvis i løpet av perimenopausen og kan komme sjeldnere eller oftere; kraftigere eller mindre blødning.

Hormonene østrogen og progesteron jobber sammen for å regulere menstruasjonssyklusen din og også produksjonen av egg. Under perimenopausen svinger nivåene av disse hormonene mye, og det er ofte endringen av disse hormonene som fører til at symptomer oppstår. For noen kvinner oppstår symptomene bare i noen få måneder og deretter stopper mensen helt. Imidlertid opplever andre kvinner symptomer i mange måneder eller til og med år før mensen stopper. Ofte når du leser om menopausale symptomer, inkluderer det også perimenopausale symptomer da de er like, og begge skyldes at hormonene dine endrer seg

Når skjer det?

Gjennomsnittsalderen for overgangsalderen i Norge er 52 år – derfor inntreffer den siste mensen i gjennomsnitt ved 51 år – men dette kan være tidligere for noen kvinner. Symptomer på perimenopause starter ofte rundt 45 år. Hvis overgangsalderen inntreffer før fylte 45 år, kalles det en tidlig overgangsalder. Hvis det skjer under 40 år, er det klassifisert som prematur ovarieinsuffisiens (POI). Tidlig overgangsalder eller POI kan noen ganger forekomme hyppigere i noen familier.

Kirurgisk overgangsalder

Selv om overgangsalderen er en normal hendelse i en kvinnes liv, kan visse tilstander føre til en tidlig overgangsalder. Slik som:

– hvis du har fått fjernet eggstokkene

– hvis du har strålebehandling mot bekkenområdet som en behandling for kreft

– hvis du har mottatt visse typer cellegift som behandler kreft

– hvis du har medisinsk eller kirurgisk behandling for endometriose eller premenstruell syndrom

– noen genetiske og autoimmune faktorer kan bidra til tidlig overgangsalder

Hvis du har fått livmoren fjernet ved en operasjon som kalles hysterektomi, før overgangsalderen, kan du oppleve en tidlig overgangsalder selv om eggstokkene ikke er fjernet. Eggstokkene dine vil fortsatt lage litt østrogen, men det er vanlig at nivået av østrogen faller tidligere enn gjennomsnittet på grunn av redusert blodforsyning. Siden kvinner ikke har menstruasjon etter en hysterektomi, er det kanskje ikke klart når du er i menopause, men du kan utvikle noen typiske symptomer når nivået av østrogen faller.

Stille diagnosen perimenopause

Hvis du er over 45 år, har uregelmessig menstruasjon og andre symptomer på menopause, trenger du vanligvis ingen tester for å diagnostisere dette. Din beretning om hvilke symptomer du opplever er grunnlaget for diagnosen perimenopause. Det er nyttig å skrive ned eller registrere symptomene dine ved å bruke en app som feks. balance menopause, eller du kan fylle ut Greene Climacteric Scale-spørreskjemaet som du finner på nettet.

Hvis du er yngre enn 45 år, kan det hende at helsepersonell vil at du skal ta noen tester før de setter en diagnose. Den vanligste testen er en blodprøve som måler nivået av et hormon som kalles follikkelstimulerende hormon (FSH). Hvis den er forhøyet, er det svært sannsynlig at du er i peri/menopause. Denne blodprøven gjentas ofte 4-6 uker senere. Hvis du er under 40 år, kan du bli bedt om å ta ytterligere undersøkelser for å utelukke andre forhold som kan stoppe menstruasjoner eller påvirke hormonene dine.

Behandlinger for overgangsalder

Den mest effektive behandlingen for symptomer på overgangsalder er å erstatte hormonene kroppen din ikke lenger produserer. Hormonerstatningsterapi (HRT) inneholder østrogen, et gestagen (eller progesteron) hvis det er nødvendig, og i noen tilfeller testosteron.

HRT beskytter også din fremtidige helse mot benskjørhet, også kjent som osteoporose, hjertesykdom, type 2 diabetes, tykktarmskreft og demens.

For de fleste kvinner oppveier fordelene ved å ta HRT enhver risiko.

Andre måter å minimere en negativ innvirkning av peri/menopause på helsen og velvære er å gjøre noen sunne endringer i livsstilen din ved å kutte ut røyk og redusere alkoholinntak, trene regelmessig som bidrar til et sunt hjerte og sterke bein, og å ha et balansert kosthold som fremmer tarmhelsen. Forsøk å finne tid til å gjøre ting som hjelper deg å slappe av og ha sterke sosiale og emosjonelle forbindelser med andre kan også hjelpe din menopauserreise.

This content has been translated by Dr Ida Waagsbø Bjørntvedt

Clinic: C-Medical

Hva er menopause / What is the menopause? (Norwegian)

Looking for Menopause Doctor? You’re in the right place!

  1. We’ve moved to a bigger home at balance for Dr Louise Newson to host all her content.

You can browse all our evidence-based and unbiased information in the Menopause Library.