Book a consultation

Hva du kan forvente når du starter HRT / What to expect when you start HRT (Norwegian)

Translated by Dr Mari Chammas

Det er nyttig å vite hva som er normalt når du begynner å ta HRT, så du er forberedt på å gi medisinen en sjanse til å virke i kroppen din.

Du kan huske de vanligste bivirkningene de første ukene etter oppstart, ved å lære deg huskeregelen «de 4 B-ene»:

Blødning

Noen opplever brun utflod, småblødninger eller en kraftigere menstruasjon. Det kan komme å gå eller vare i noen uker. Eventuelle blødninger roer seg vanligvis etter noen uker. Kontakt helsepersonell hvis det har gått mer enn 3 måneder og du fortsatt blør.

Bryster

Brystene dine kan bli ømme, være ganske smertefulle og være mer følsomme rundt brystvortene. Dette kan vare i flere uker, men ordner seg vanligvis med tiden. Å ha på seg en støttende BH kan vanligvis hjelpe.

Bloated/oppblåsthet

Du kan føle deg oppblåst og få litt ubehag i magen. Dette kan være på grunn av progesteronet og roer seg vanligvis over tid.

Bluesen/tristhet

Du kan føle deg nedstemt eller mer emosjonell de første ukene hvis du tar progesteron som Utrogestan.


Gi det tid

Alle disse symptomene avtar vanligvis innen 3 måneder etter at du har startet med HRT, så hvis det bare har gått en uke eller to, forsøk å vente og se. Hvis du fortsatt er plaget av bivirkninger etter 3 måneder, diskuter det med legen din.

Prøv noe annet

Det er mange forskjellige typer og måter å ta HRT på. Hvis du ikke føler at HRT har gitt deg fordelene du håpet på etter 3 måneder, diskuter om du kan endre dosen eller måten du tar medisinene på med legen din.

Legen kan gi deg mulighet til å administrere dosen selv, for eksempel ved å angi “1-3 pump” med østrogengel. Du kan selv endre dosen innenfor området som er foreskrevet for deg, bare husk at det kan ta noen uker før kroppen din reagerer på endringer du gjør.

Advarsel om feilinformasjon på emballasje
Informasjonsvedlegget til din HRT er utdatert og ikke nøyaktig. MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) jobber med å endre og oppdatere dem i tråd med bevisene som viser at HRT er trygt og effektivt.

This content has been translated by Dr Mari Chammas

Instagram : gynekolog_mari
Clinic: C-Medical

Hva du kan forvente når du starter HRT / What to expect when you start HRT (Norwegian)

Looking for Menopause Doctor? You’re in the right place!

  1. We’ve moved to a bigger home at balance for Dr Louise Newson to host all her content.

You can browse all our evidence-based and unbiased information in the Menopause Library.