Book a consultation

Min historie: Å leve med urogenitale symptomer / My Story: Living with GSM (Norwegian)

Translated by Dr Mari Chammas

I denne artikkelen forteller Emily oss hvordan det er å leve med urogenitale symptomer – spesielt som ung kvinne – og hun deler sin erfaring for å hjelpe andre som kanskje ikke får hjelp for denne “pinlige” tilstanden.

Urogenitale symptomer, eller “vaginal tørrhet” høres ut som et mildt problem som kan oppstå i 60- eller 70-årene (når hetetoktene har stoppet), og forårsake litt plager på soverommet. Feil. GSM er en tilstand som rammer opptil 70 % av kvinnene på et tidspunkt, peri- eller postmenopause, og i år var det min tur.

Symptomer på GSM inkluderer sårhet, kløe og brennende smerte i skjeden og/eller vulva, og hyppig og plutselig vannlating. Mange kvinner blir forledet til å tro at disse plagene bare en normal del av aldring de må tåle. Det kan også bety flere urinveisinfeksjoner (UVI), som blærebetennelse.

Helt uvitende om at jeg var perimenopausal og følte meg ganske glad over at to år med helvetes PMS (pre-menstruelt syndrom) hadde forsvunnet under lockdown, begynte plutselig plutselig hyppige urinveisinfeksjoner å blomstre. Jeg hadde ingen anelse om at jeg ti måneder senere skulle bære vaginal fuktighetskrem uansett hvor jeg gikk, som om livet mitt avhenger av det! Jeg hadde heller ingen anelse om at progresjonen av en UVI som ikke kunne behandles (for å inkludere vaginal brenning og vulval smerte) var symptomatisk for mangel på østrogen. Det gjorde ikke fastlegen min heller!

Etter min første episode med blærebetennelse dro jeg på en 8-måneders runde i NHS-tjenester som inkluderte flere antibiotikakurer, en cystoskopi, henvisninger til urologi, gynekologi og fysioterapi for bekkenbunnsbehandling, og jeg betalte privat for å se en vulval smertespesialist. Jeg måtte be om vaginalt østrogen fra fastlegen min, siden ingen hadde foreslått det, og deretter betale for å oppsøke en menopausespesialist privat, siden min lokale NHS overgangsalderklinikk var stengt for nye henvisninger.

Dessverre er min erfaring langt fra sjelden. Jeg er en av de “1 av 20” kvinnene som går gjennom overgangsalderen før vi er 45 (det er mange arbeidende kvinner), og symptomene våre er alle like individuelle som vi er. Jeg hadde ikke opplevd noen perimenopause symptomer … med mindre du regner med de tyngre menstruasjonene, forkorte sykluser, brystsmerter, vekt som ikke ville rikke seg, tilbakevendende tannkjøttbetennelse, tretthet og lammende PMS som gjorde at jeg ble suicidal den ene dagen og bra den neste! Du kan le av uvitenheten min, men legen min trodde heller ikke jeg var i overgangsalderen.

Spøk til side, disse symptomene kan være uutholdelige. Jeg har måttet forlate jobben på grunn av smertene, og det har gitt meg tid til å fokusere på helsen min. Jeg kan fortsatt ikke forestille meg å leve de neste 40 årene av livet mitt i denne tilstanden, og til tider tar tårene overhånd.

Det knuser hjertet mitt å tenke på at det er anslagsvis 2,4 millioner kvinner i Storbritannia som lever med vulval smerte, ifølge Vulval Pain Society, spesielt når vaginalt østrogen kan hjelpe så mange av dem å få livet tilbake.

Så smertefull og livsendrende som denne tilstanden har vært, har det vært noen øyeblikk med lys i en veldig mørk og vanskelig tid. Det å komme over en video under  nok et desperat google-søk med Dr Louise Newson var avgjørende.

Det får blodet mitt til å koke – denne mangelen på forståelse og behandling for kvinner er ikke likestilling, uansett alder! Og for noen kvinner kan symptomer på GSM oppstå år før overgangsalderen på grunn av redusert østrogen, inkludert mens du bruker hormonell prevensjon eller amming. Hvorfor får vi ikke en brosjyre med vår første livmorhalsprøve, eller en helsesjekk før overgangsalder ved 35, i det minste?

Dette året har ikke akkurat vært rosenrødt, (selv om oppsiden av lockdown var at jeg kunne sitte på en smultringpute og ingen, unntatt kattene visste om det). Det har vært et svart hull av støtte og informasjon fra primære og sekundære helsetjenester. Det har fått meg til å føle meg veldig alene, redd og i smerte, og jeg venter fortsatt på å se en urolog for å se om jeg har en vaginaltprolaps på grunn av østrogenmangel.

Jeg håper at etter å ha besøkt menopausespesialister som har hjulpet meg med å øke tilførselen av østrogen med både vaginale hormoner og systemisk HRT, at de neste årene kan være litt mer behagelig. Jeg ber om at smerten i blæren og urinrør reduseres og at jeg får litt energi tilbake også. Jeg er 40 år gammel, desperat etter å kunne leve livet mitt og planene jeg har lagt sammen med en fantastisk ny partner, og for å komme tilbake på jobb før banken tar tilbake huset mitt!

Til alle som leser dette og lurer på om symptomene deres er knyttet til overgangsalder eller mangel på østrogen, bevæpn deg med informasjon fra dette nettstedet og begynn å snakke med andre kvinner – spesielt hvis vennene dine, som meg, ennå ikke har gått inn i denne fasen av livet.

Mitt andre råd er å fortsette å lytte til kroppen din. Du har bebodd det i noen tiår nå, og du vet hva som ikke føles riktig for deg – ikke vær flau, si ifra og be om det du trenger. Forhåpentligvis slipper neste generasjon kvinner å rope så høyt!

This content has been translated by Dr Mari Chammas

Instagram : gynekolog_mari
Clinic: C-Medical

Min historie: Å leve med urogenitale symptomer / My Story: Living with GSM (Norwegian)

Looking for Menopause Doctor? You’re in the right place!

  1. We’ve moved to a bigger home at balance for Dr Louise Newson to host all her content.

You can browse all our evidence-based and unbiased information in the Menopause Library.