Book a consultation

Min historie: det vanskelige kampen med brystkreft og menopause / My Story: the double whammy of breast cancer and menopause (Norwegian)

Translated by Dr Mari Chammas

Jeg ble diagnostisert med brystkreft i mars 2012. Det var et stort sjokk da jeg var 39 år og ikke hadde sjekket brystene mine på en stund. Jeg fant to klumper, en på størrelse med en ert og en på størrelse med en paranøtt. Det ble en forferdelig tid med mange legetimer, frykt, tårer og forsøk på å klare å være mamma for to små barn.

Svulstene mine var litt forskjellige – den ene var trippel negativ og den andre var positiv med lavt nivå av østrogenreseptorer. De var grad 3, så ganske aggressive, og jeg måtte gjennomgå full mastektomi, cellegift og stråling. På min 40-årsdag fikk jeg min fulle diagnose, at de ikke hadde oppdaget noen kreft i lymfeknutene mine. Det ga en viss lettelse, men jeg hadde en lang, broket vei foran meg.

Cellegiften var utmattende og til tider trodde jeg at jeg ikke ville komme gjennom den. Regimet stoppet nesten umiddelbart menstruasjonene mine, og de nå kjente menopausale symptomene herjet meg. Den gangen trodde jeg det bare var kreftutløst angst, men lenge etter at cellegiften var ferdig, fortsatte jeg å lide både psykisk og fysisk. Problemet var at ingen av vennene mine opplevde menopausale symptomer, og mange av symptomene mine kunne bortforklares som en uvelkommen bakrus av kreftbehandlingen. Før jeg fikk kreft, hadde jeg knapt hørt om menopause, bare de negative skremmselshistoriene om HRT.

Jeg var et fungerende vrak. Med det mener jeg at jeg fortsatte, fortsatte å jobbe, var mamma, kone, datter og venn, men innvendig var jeg en hul, selvforaktende og engstelig versjon av meg selv. Jeg har alltid vært en utadvendt, sosial og spontan “livselsker”, men jeg kjente meg ikke igjen.

Det vanskeligste var å ikke føle seg som en god nok mamma. Min stakkars familie har lidd sammen med meg, og jeg skulle ønske jeg kunne gå tilbake og fortelle meg selv å begynne å ta HRT mye tidligere.

Bortsett fra den mentale påvirkningen av å ha en legemiddelutløst menopause, kom jeg til å “normalisere” de fysiske problemene. Nå når jeg er på HRT, innser jeg hvor mye de var knyttet til unormalt lave østrogen- og testosteronnivåer. Jeg verket i leddene, følte meg kald og ofte utslitt, opplevde en merkelig øresus, jeg hadde tørre øyne, hals- og munnproblemer, IBS – listen fortsetter!

I et par år lette jeg etter hjelp og lindring fra “naturlige” kilder, fordi jeg trodde (og ble fortalt) at HRT var et nei-nei for en som meg som hadde hatt brystkreft. Akupunktur, massasje, urtemidler, rådgivning – alt dette hjalp midlertidig, men kunne ikke tilby noen varig lindring. Jeg prøvde forskjellige matvarer og kosttilskudd – alt kostet meg tid, penger og mer frustrasjon.

I løpet av denne tiden ble jeg gradvis mer bevisst på de positive sidene ved HRT, selv for en som meg. HRT begynte å dukke opp i artikler, podcaster og andre medier som en behandling som hadde fått en urettferdig presentasjon i media. Jeg jaktet litt på nettet, og gjennom å følge Liz Earle på Instagram oppdaget jeg arbeidet til Dr. Louise Newson. Hennes ord og råd føltes som en åpenbaring og ga meg sårt tiltrengt håp. Men fordi angstnivåene mine var så høye, tok det mange flere måneder med lidelse, samtaler med leger og jeg leste meg opp på emnet for å ta skrittet fullt ut og bestille time.

Uten tvil er dette en av de viktigste avgjørelsene i livet mitt.

Siden jeg så Dr Rebecca Lewis på klinikken og på nettet, har jeg funnet et regime som passer meg godt: østrogengel, progesteron via Mirena-spiralen og testosteronkrem. Jeg vil si at testosteron har hatt spesielt stor innvirkning på min mentale helse, sexlyst (ja, du trenger det fortsatt!) og generell livslyst. De mange fysiske effektene av menopause, som jeg nevnte tidligere, forsvant alle etter noen måneder med HRT.

Jeg føler at HRT har gitt meg tilbake det kreftbehandlingen min tok bort.

Jeg ville nok gått gjennom menopause snart uansett, siden jeg er 48 år nå, men jeg kan i det minste trives midt i livet mitt og trenger ikke slite unødvendig med symptomer som kan behandles.

For ni år siden trodde jeg at livet mitt var over, men jeg vet nå at livet er her for de levende.

This content has been translated by Dr Mari Chammas

Instagram : gynekolog_mari
Clinic: C-Medical

Min historie: det vanskelige kampen med brystkreft og menopause / My Story: the double whammy of breast cancer and menopause (Norwegian)

Looking for Menopause Doctor? You’re in the right place!

  1. We’ve moved to a bigger home at balance for Dr Louise Newson to host all her content.

You can browse all our evidence-based and unbiased information in the Menopause Library.