Book a consultation

Davina McCall: Menopause dokumentaren jeg lagde fikk meg til å gråte / Davina McCall: Making a menopause documentary left me in tears (Norwegian)

Translated by Dr Mari Chammas

Davina McCall: Menopause dokumentaren jeg lagde fikk meg til å gråte.

Dr. Newson og Davina diskuterer et bredt spekter av emner som rollen til østrogen i kroppen vår, typer HRT, det enorme behovet for mer forskning og hull i kunnskapen om menopause rundt om i landet.

Davinas 3 grunner til å se dokumentaren hennes:

  1. Noen du elsker, noen du kjenner, eller noen du jobber med vil gå gjennom det dette programmet handler om. Du kan få en mye større forståelse av den personen.
  2. Hvis du er pro-kvinner, tenk på noen måter du kan komme deg ut og fortelle om menopause for å få til en positiv endring.
  3. Du vil bli informert om noe som halve av nasjonen vil gå gjennom. Alle burde vite om det.

Podcast-transkripsjon:

Dr Louise Newson [00:00:09] Velkommen til Newson Health Menopause-podcasten. Jeg er Dr. Louise Newson, en fastlege og spesialist i overgangsalder, og jeg er også grunnleggeren av The Menopause Charity. I tillegg driver jeg Newson Health Menopause and Wellbeing Clinic her i Stratford upon Avon. Så i dag er jeg glad og spent fordi jeg har Davina tilbake på podcasten. Hun har allerede vært her, og nå er hun her igjen. Så hei Davina.

Davina McCall [00:00:39] Hei. Jeg bokstavelig talt elsker å komme hit. Du er min kunnskapskilde. Jeg har laget noen spørsmål til deg, og jeg vet at jeg er den som skal snakke, men jeg har spørsmål til deg også, så jeg gleder meg veldig over å være tilbake.

Dr Louise Newson [00:00:50] Flott. Nei, det er veldig bra. Og så en av grunnene til at jeg har invitert deg tilbake – åpenbart fordi jeg vil snakke med deg, men fordi det er denne flotte Channel Four-dokumentaren som er det mest fantastiske programmet og det kommer til å få resonans hos så mange mennesker. Vi har kjent hverandre en stund, men Kate Muir, som har skrevet og produsert programmet, har jeg snakket med de siste 18 måneder, så det er fenomenalt.

Davina McCall [00:01:20] Hun er fantastisk.

Dr Louise Newson [00:01:21] Hun er virkelig utrolig, det hun har gjort på en time. Men også det du gjør i programmet er utrolig, bare følelsen av at du har empatien, forståelsen er bare fantastisk. Så hvis noen av dere som lytter ikke har sett den, kan dere se den gjennom Channel Four. Men så ville jeg bare snakke med deg Davina, om hvordan du følte deg fordi programmet du ble lansert i, du hadde snakket om, åpenbart, jeg vet at du er veldig lidenskapelig, virkelig lidenskapelig, som er fantastisk for  å hjelpe så mange kvinner som mulig. Men jeg ville bare høre fra deg hva du lærte i programmet og hvordan du føler deg annerledes siden du gikk gjennom og gjorde det du har gjort.

Davina McCall [00:02:02] Jeg tror for det første, gjennom programmet, at jeg tenkte mye på deg fordi vi har snakket om hvordan dette føles.  Ofte var jeg alene på kvelden, fordi noen ganger under innspillingen ble jeg i London eller andre steder. Jeg kom tilbake til rommet mitt og satte meg ned og begynte å gråte. Og jeg var så sint og opprørt og absolutt overveldet av feilinformasjonen og demoniseringen, skam og det faktum at for noe som hver eneste kvinne i dette landet og 51 % av dette landet er kvinner og 100 % av disse kvinnene vil gå gjennom menopause,  at hvis du ønsker å få informasjonen, må du jobbe så hardt for å få det. Og jeg kjenner ingen andre – det er ikke som om det er en sjelden sykdom. Du vet, jeg kunne finne ut mer om Duchenne muskeldystrofi, som er en veldig sjelden sykdom hos voksne – eller barn tror jeg hovedsakelig som rammes – men jeg tenkte hvorfor er det så vanskelig å finne pålitelig informasjon om peri/menopause og hvorfor er den så demonisert? Og ja, vi kan alltid fortsette å gå tilbake til denne artikkelen fra 20 år tilbake. Kvinner har ikke blitt hjulpet pga en enorm mengde feilinformasjon og manglende utdanning når det gjelder helsepersonell som – se, jeg demoniserer ikke helsepersonell, fordi jeg vet at de har en veldig, veldig vanskelig jobb og de har så mange mennesker å ta vare på med et stort spekter av sykdommer – men hvorfor lærer de ikke mer om overgangsalderen når halvparten av pasientene deres vil gå gjennom det? Og hvorfor er det slik at hvis kvinner velger å bruke HRT, som jeg gjorde, hvorfor er det så vanskelig for oss å få oppdatert informasjon når helsegevinstene er så store, helsegevinstene veier opp for de dårlige, det kan jeg ikke forstå.

Dr Louise Newson [00:04:23] Ja, jeg mener, det er veldig interessant. Så da jeg, som du vet, da jeg startet klinikken min, gjorde jeg det bare for å hjelpe noen få venner som hadde fått antidepressiva fordi jeg tenkte «Hva i helvete?» Jeg har aldri, noen gang gitt antidepressiva mot nedstemthet forbundet med peri/menopause, jeg visste ikke engang at det var en behandling. Og så satte jeg opp nettstedet mitt fordi jeg igjen ble sjokkert over feilinformasjonen som var der ute. Men jeg hadde som kjent ingen formell menuopausetrening. Men mange mennesker bare assosierer ordet menopause med  hetetokter, og de tenker «Å, det er bare kvinner som klager». Men faktisk, når du ser på hvor viktig hormonet østrogen er for cellefunksjonen vår, når du ser at, som du sier, helserisikoen ved å ikke ha det, er det her treningen må være. Du kan glemme symptomer, faktisk er det litt, du vet, som å ha andre tilstander, som feks forhøyet kolesterol – forårsaker ikke symptomer. Det kan være for noen få mennesker, men de fleste får ingen symptomer i det hele tatt, men vi vet at det er en markør for hjertesykdom. Blodtrykket er det samme, du får vanligvis ikke symptomer, noen får hodepine, men mange får ikke symptomer, men du behandler det. Diabetes har ikke symptomer med mindre du er veldig, veldig dårlig kontrollert. Men du behandler det. Og ikke bare behandler du det fordi du vil at sukkernivået skal være normalt, men det er en markør for fremtidig sykdom, så hvis noen er en dårlig kontrollert diabetiker, har de økt risiko for hjertesykdom, de har økt risiko for hjerneslag, økt risiko for nyreskade. Og menopause er det samme, det har en risiko for alle disse tilstandene og mer fordi østrogen stimulerer hver eneste celle, men ingen har blitt lært om det så, de siste ukene har jeg prøvd å gjøre litt undersøkelser med noen kardiologer fordi hjertebank, som du vet, er veldig vanlige.

Davina McCall [00:06:01] Jeg hadde hjertebank.

Dr Louise Newson [00:06:02] Ja, og det gjorde jeg faktisk også, og jeg ga opp alkohol og koffein fordi jeg trodde de var  årsaken. Og jeg er sikker i ettertid, det var hormonene mine, men – så jeg sa til en kardiolog, en meget eminent kardiolog som driver en arytmi-praksis. Arytmi er en unormal hjerterytme, og jeg sa: ‘Hvordan ville du føle deg hvis jeg kunne redusere antallet kvinner i perimenopause og menopause som ble henvist til klinikkene deres?» «Herregud, vi er fulle av dem. Faktisk kan jeg ikke engang se dem, det er så mange. De går med EKG registrering,  så analyserer vi den. Og hvis det ikke er noe voldsomt unormalt, beroliger vi dem bare. Jeg sa, ‘men de føler fortsatt hjertebanken. Hva gjør du?’ ‘Vel, ingenting’. Jeg sa ‘Hvorfor gir du dem ikke HRT?’ ‘Oh, vel, jeg vet ikke hvordan jeg skal skrive ut det’. Jeg sa: “Vel, du vet, det reduserer risikoen for hjertesykdom mer enn hvis du ga dem en blodtrykkssenkende behandling”. Og han sa: ‘Virkelig?’

Davina McCall [00:06:51] Herregud! Denne typen ting du ser, dette er bare noen av tingene jeg lærte på denne dokumentaren hvor jeg går hjem og jeg bare går, herregud!

Dr Louise Newson [00:07:01] Jeg vet det.

Davina McCall [00:07:01] Så hva, hvordan endte det?

Dr Louise Newson [00:07:03] Han var fantastisk. Så vi fortsatte med å forske, men som du vet er det veldig vanskelig å gjøre forskning. Det er ingen penger i det. Det er ingen finansiering. Hvis du legger ordet «kvinne» eller, guddommen vet, ordet «menopause» til et forskningsforslag, vil det bli avslått.

Davina McCall [00:07:17] Åhhhhhhhh!

Dr Louise Newson [00:07:18] Så du vet, han sa: ‘Ja, dette er virkelig interessant. Vi diskuterer det, men det er veldig vanskelig, Davina. Du vet, det er veldig vanskelig når du tror det er noe galt med hjertet ditt, men alle forteller deg at det ikke er noe galt. NHS bruker mye penger på disse kvinnene. For hver henvisning til NHS, for hver utredning, brukes det av felleskassen. Og også, disse stakkars kvinnene tar seg fri fra jobben for å gå til disse avtalene, for å få sine undersøkelser. Det er bare hele denne ringvirkningen. Og vi vet at jeg mener, jeg ser kvinner på klinikken gang på gang som har hatt hjertebank og de forsvinner med HRT. Men det er bare én ting, er det ikke? Du har muskelsmerter, hodepine, leddsmerter.

Davina McCall [00:07:59] Leddsmerter og, du vet, folk tilskriver ofte et litt gradvis økende glemsomhet til å bli eldre, men det trenger ikke være det – jeg mener, selv med HRT, er hukommelsen min litt endret, men det har blitt så mye bedre. Jeg visste bokstavelig talt ikke hvor brillene mine var, tre sekunder senere fant jeg de på toppen av hodet mitt…

Dr Louise Newson [00:08:20] Det er veldig skummelt.

Davina McCall [00:08:22] Det var veldig skremmende.

Dr Louise Newson [00:08:23] Så mange kvinner sier til meg, jeg er virkelig bekymret for at jeg har demens eller at jeg får demens, og det er lett å forstå. Men i programmet snakker du med Mike Craig og ser på hjernen og viser hvordan hormonene, østrogenet er så viktig for hjernen. Men jeg hadde nylig et møte med veldedighetsorganisasjonen for Alzheimers forskning, og de har fått en helt ny forskning for en rekke forebyggende behandlinger for Alzheimers. Helt avgjørende. Jeg sa «vel, hva gjør du med kvinnelige hormoner?» «Ingenting». ‘Men over hele nettstedet ditt står det at kvinner er har høyere sannsynlighet for å få demens, hvorfor blir ikke dette sett på?’ Fordi det er  ikke på noens radar. Ingen tenker på det.

Davina McCall [00:09:02] Gjør de noe med det?

Dr Louise Newson [00:09:04] Nei.

Davina McCall [00:09:05] : Jeg mener, når Michael fortalte meg om Alzheimer, forbindelsen med østrogen, og åpenbart har han en leges perspektiv og fortalte kun vitenskaplige fakta. Og jeg sa: «Men føles ikke dette som et enormt hull for deg?» Og han sa, «se, siden WHI-studien som kom ut for 20 år siden som sa at HRT forårsaket brystkreft, er det ingen finansiering til dette. Forskning har blitt gjort, selv om det nå kan bevises at den studien er feil, at denne HRTen som kvinner tar nå er trygg.» Å, jeg bare, vet du, faren min har Alzheimers. Jeg vil gjøre alt jeg kan. Jeg mener, heldigvis, bruker jeg HRT, og jeg vet at det kommer til å gi meg litt mer beskyttelse enn det ville gjort hvis jeg ikke gjorde det. Men andre mennesker, det handler bare om å få ut budskapet. Men det er sprøtt at jeg får beskjeden der ute på Twitter. En tweet om gangen. Hva i helvete? Så dette er et spørsmål jeg har til deg. Fortell meg, for jeg vet at transdermalt østrogen er den beste formen å ta, det er identisk med kroppen, det er helt plantebasert, det er et naturlig produkt, og det er uten tvil den beste måten å innta HRT på. Hvorfor finnes det piller hvis pillene ikke er bra for deg?

Dr Louise Newson [00:10:31] Vel, det er et veldig godt spørsmål. Da HRT startet, som du vet, var det dette konjugerte hesteøstrogenet, så dette ble avledet fra de drektige hestene, for i den store studien du har hentydet til, WHI-studien, og det var alt som var. Så det var en tablett og det var et syntetisk gestagen. Så noen av gestagenene som er i p-pillen, akkurat det samme, som jeg skynder meg å legge til at alle tar pillen uten problemer, men den har fortsatt samme risiko som de i HRT, men uansett. Så det var alt de hadde. Og så fant de den mer naturlige typen – oralt østrogen – som ikke var avledet fra hester, og satte det med de syntetiske gestagenene. Og det er en hel rekke nå, og hvis du åpner BNF the British National Formulary, den boken som vi alle bruker til å slå opp narkotika, er de alle oppført der. Og jeg kan ikke fortelle deg halvparten av dem, og jeg kan ikke uttale noen av dem, men de er alle forskjellige kombinasjoner.

Davina McCall [00:11:22] Så det er naturlig.

Dr Louise Newson [00:11:22] Så det er mer et naturlig østrogen med et syntetisk progestreron. Og det var liksom…

Davina McCall [00:11:26] Men det er fortsatt ikke like bra som å ta…

Dr Louise Newson [00:11:28] Nei, den er ikke identisk med kroppen. Så da jeg kvalifiserte meg, og jeg kvalifiserte meg i 1994, så før WHI-studien, pleide vi å gi noen pasienter hormoner av heste urin, fordi det var det som var tilgjengelig . Og så hadde de disse andre. Så jeg tenkte: ‘Vel, dette er litt mer moderne’. Så vi ga dem det tidlig på 2000-tallet, og så kom studien ut i 2002 og alle ble redde. Men jeg fortsatte å foreskrive det fordi jeg tenkte «Vel, faktisk, det er fortsatt bevis på at det er bra». Og så kom gelen og plastrene – og nå har vi sprayen, som du sier, de går på huden, de går rett inn i blodet – men så var ingen interessert i HRT. De tenkte: «Vel, hva? Det kommer bare til å gi kreft, ikke gjør det.’ Så dette er her fortsatt. Og så har vi dette mikroniserte progesteronet som faktisk har vært tilgjengelig i mange år. Og jeg husker at jeg skrev en artikkel om det, må ha vært for åtte eller ni år siden. Så før NICE-veiledningen kom ut, skrev jeg denne artikkelen, fordi jeg brukte mange år på å skrive for leger i forskjellige tidsskrifter, og jeg skrev denne artikkelen om hvorfor østrogen gjennom huden og mikronisert progesteron er best og gullstandarden fordi den er identisk med kroppen. Det har lavere risiko, det har ingen risiko for blodpropp, det har ingen bevist risiko for brystkreft. Og en lege  skrev og klaget og sa, jeg liker virkelig å lese Dr Newsons arbeid, men jeg liker virkelig ikke denne artikkelen fordi hun forteller om medisiner som vi ikke kan forskrive. Og jeg sa: ‘Vel, bare åpne BNF og utdann deg selv fordi det er der’. Og så da jeg startet klinikken min, som du vet, har jeg hatt mange som har sagt fra meg for forskjellige ting, ofte helsepersonell. De tok kontakt og sa: ‘Hvordan våger du å skrive ut denne fancy private HRT?’ Og jeg sa, ‘det er ikke fancy privat HRT.Det er tilgjengelig i NHS, og det koster NHS omtrent fire eller fem pund i måneden. Det er ikke dyrt’. Det er litt dyrere enn tablettene, men NICE, som du kjenner veiledningen fra National Institute of Health and Care Excellence når de sammenligner kostnadene, sa de faktisk, når du ser på kostnadene ved å undersøke og håndtere en blodpropp forbundet med en tablett, den faktiske kostnaden er veldig lik for et nettbrett og et plaster. Så denne litt økte prisen, du kommer ikke til å ha denne økte risikoen for blodpropp, så det oppveier det, hvis du vil. Så det er fortsatt billig, men folk har bare ikke blitt lært om det.

Dr Louise Newson [00:13:43] Det virker sinnsykt at noen vil foreskrive en tablett som har økt risiko for blodpropp når du kan, på NHS, foreskrive en transdermal metode.

Dr. Louise Newson [00:13:55] Jeg husker at jeg gikk på et møte for noen år siden. Jeg skal ikke navngi dem, men de er menopause spesialister. Vi måtte skrive ned hva vi foreskrev på resept. Så hvis det var en tablett, hvilken tablett ville vi foreskrevet, hvis det var et plaster, hvilket plaster. Så da de sa hvilken tablett, lot jeg det stå tomt og så måtte vi levere arket vårt og det var bare rundt åtte av oss og vi hadde en diskusjon og alle sa til meg hva gjør du? Hva mener du, ingenting? Jeg sa: Vel, jeg ville ikke foreskrive det. Jeg har sikkert to pasienter som var på det som ikke absorberer det så godt gjennom huden, og de har ikke risiko for blodpropp fordi de er slanke, de er i form, de har ikke migrene. Så jeg har gitt dem tablettene, men ellers ville jeg ikke gjort det. Så jeg ville ikke gi det, og jeg ville ikke gitt et syntetisk gestagen med mindre en kvinne hadde bivirkninger av Utrogestan eller ikke kunne ha en Mirena-spiral. De presset meg virkelig. Og jeg tror det er fordi medisinere er som alle andre mennesker, de liker ikke forandringer og de liker ikke utfordringer. Og også, når du er veldig opptatt, vet du hvordan det er Davina hvis du er opptatt, gjør du bare det som er enkelt for deg. Du går bare til standardinnstillingen din, og du lener deg ikke tilbake og tenker «Å, faktisk, det er nye typer medisiner» fordi ingen er interessert i HRT. Mye av utdanningen – med feil eller rett – skjer gjennom farma. Som du vet, jobber jeg ikke med noen farmasøytiske selskaper. Men hvis du går på en konferanse, hvis du går på en kardiologisk konferanse eller en osteoporosekonferanse, er den finansiert av farma, og du kan kritisere det, men faktisk kan ikke NHS finansiere alt. Så farmasøytiske selskapene er faktisk veldig flinke til å få informasjon der ute. Nå med HRT, fordi det er så billig, er farmasøytiske selskaper faktisk ikke interessert, så de gir ikke så mye informasjon.

Davina McCall [00:15:38] Rett.

Dr Louise Newson [00:15:38] Og så har vi hele MHRA (Medicines Health Regulatory Authorities)-greien som du vet om medisinske helsemyndigheter, altså pakningsvedleggene som kvinner får…

Davina McCall [00:15:49] Det var stort.

Dr Louise Newson [00:15:49] Ja. Så hvis jeg åpner gelen eller plasteret mitt, vil pakningsvedlegget fortelle meg at det er fare for blodpropp. Det er samme advarsel uansett på det er vaginalt østrogen, tablett, gel, spray eller plaster. Så hvis jeg ikke hadde kjennskap til eller opplæring i peri/menopausen, er det det eneste jeg får fra BNF, fra det tilknyttede datasystemet mitt, vel egentlig forteller det meg at risikoen for blodpropp er den samme. Så da tenker jeg «vel, jeg kan like godt gi deg tablett fordi det er billigere». Og jeg kan forstå hvorfor leger gjør det fordi du ville trodd det MHRA forteller oss er riktig, men det er det ikke. Så dette er et reelt problem.

Davina McCall [00:16:31] Og vi hadde et problem med å snakke om dette i dokumentaren fordi advokater åpenbart må dobbeltsjekke alt. Og det er vanskelig å utfordre et selskap som har fått dokumentasjonen feil i pakningsvedlegget. Jeg tror de holder på eller har endret de vaginale østrogen pakningsvedleggene, men det går sakte fremover. Da vi filmet dokumentaren, begynte det å skje, men det har null risiko for noe. Og inne i pakningsvedlegget sto det risiko for brystkreft. Jeg mener, det var forferdelig, men det er som du sa, du vet, hver eneste medisin kommer med en ganske solid liste over risikoer. Og likevel er vi her med en medisin som har så mange fordeler, og den er fortsatt demonisert og skamfull. Det er så mange som skammer seg over å ta det. Og jeg vil snakke om det et øyeblikk. Vel, jeg vil raskt ta opp et problem med tablett-østrogenet. Fordi en annen unnskyldning, akkurat mens vi holdt på, som jeg har hørt mange leger gi kvinner som har kontaktet meg på Twitter, er at de har blitt satt på orale tabletter. For det første fordi det er den første som kommer opp når fastlegen skriver inn HRT, den orale tabletten kommer først. Og for det andre, fordi de sier: ‘Å vel, jeg kan ikke få deg noe transdermalt fordi det er et problem med produksjonen’.

Dr Louise Newson [00:17:58] Ja, det er feil. Det var omtrent 18 måneder siden, det var et reelt problem, og noe av det, jeg lo litt fordi det var på grunn av økt etterspørsel, noe som er flott. Men noe av det var på grunn av produksjonsproblemer. Men det er greit nå. Så det er ikke noe problem. Noen mennesker opplever at fordi HRT er så dårlig foreskrevet, er det noen områder hvor kjemikere bare ikke har det på lager, så de kan gå og farmasøyter sier at vi ikke har det.

Davina McCall [00:18:22] Mmm, de må få den inn.

Dr Louise Newson [00:18:23] Men det er alltid plass og det er faktisk et selskap som heter FindaPharma.co.uk som drives av en herlig farmasøyt, kalt Daniel, som gjør dette gratis, og han vil finne ut hvor din nærmeste farmasøyt er eller hvis du ikke kan få det, hvor du kan få det sendt, gjennom NHS, selvfølgelig. Så det er bare en dårlig unnskyldning, faktisk. Og noen kvinner forteller meg at fastlegen deres ikke har lov til å skrive ut det, og det står ikke på skjemaet deres, og dette er et reelt problem. Så du ville ha trodd, du vet at du bor der du bor, jeg bor der jeg bor, vi kunne få det samme. Nei, det avhenger av adressen din, og hvor jeg bor har vi ikke lov til å foreskrive den naturlige kroppen, identisk progesteron. Det er svartelistet hvis du vil.

Davina McCall [00:19:03] Hva hvorfor?

Dr Louise Newson [00:19:03] Å ikke engang få meg i gang Davina. For når den først kom ut, var den dyrere, og derfor bestemte de seg for å ha den på registreringsfritak. Og nå har den gått ned i pris, og den har flere bevis på sikkerheten. Og jeg har jobbet med vår lokale apotekgruppe de siste tre årene, og da jeg først gjorde det, sa de: “Å, det er fordi du driver en fancy privat klinikk, du vil at folk skal ha dette”. Og jeg sa, ‘det handler ikke om mine fancy private pasienter, det handler om kvinner og det handler om hva som er tilgjengelig på NHS’ og de fleste kvinner som ser meg på klinikken min oppfordrer jeg til å få HRT fra NHS; Jeg vil ikke at de skal få det fra meg. Og jeg ga dem alle bevisene og de presset fortsatt tilbake. Og så var det mangel så de ble tvunget til å forskrive det. Men faktisk, selv når jeg jobbet i det området som en NHS-lege, skrev jeg det fortsatt ut selv om det kom med en stor advarsel og en svarteliste. For jeg tenker alltid som lege, hva er det verste som kommer til å skje meg hvis jeg gjør noe galt, ok, jeg havner i retten. Så hvis jeg går til retten fordi jeg har skrevet ut en medisin som har de beste bevisene for det, hva kommer til å skje med meg? Ingenting faktisk. Så du må handle. Vi er uavhengige forskrivere og vi har lov til å handle etter beste bevis. Så ingen kan forby oss.

Davina McCall [00:20:18] Ikke mange leger føler seg som deg.

Dr Louise Newson [00:20:18] Nei, det er veldig vanskelig fordi du må kjenne bevisene.

Davina McCall [00:20:23] Du er modig.

Dr Louise Newson [00:20:24] Ja, og det er vanskelig fordi, du vet, folk er ikke alltid enige. Jeg har hatt diskusjoner med kollegaer på jobben fordi de har tatt kvinner av HRT. Men vi har NICE-veiledningen for å støtte oss, og jeg tror at når du har god veiledning, så er det faktisk vår standard. Du vet, hvis jeg leste en avis som fortalte meg at slangeolje kommer til å kurere meg for migrene og jeg skrev ut slangeolje til alle med migrene, selvfølgelig hvis jeg gikk til retten og sa: ‘Vel, jeg har bare les en s’tudie og de kan si: ‘Vel, Louise, har du ikke lest de 999 andre studiene som sier at det er farlig? Så det er derfor NICE (The National Institute of Health and Care Excellence) har satt sammen denne veiledningen slik at den er veldig enkel. Så du trenger ikke å lese alle disse individuelle papirene hvis du er for opptatt, du kan bare se på dem. Og NICE-veiledningen kom ut i 2015, altså for fem og et halvt år siden, men de er fortsatt gode. Du vet, det er litt mer bevis for å støtte HRT enda mer siden den gang. Men selv om du bare jobber med det og jeg jobber mye med NHS England og NICE også, for å prøve å få deres retningslinjer presset ut enda mer. Hvis vi går tilbake til disse, er de veldig klare som du ganske riktig sa i begynnelsen, bevisene for HRT – fordelene oppveier risikoen. Og det står også at det er flere fordeler med å foreskrive østrogenet gjennom huden. Så faktisk, vet du, når jeg tenker på meg som står opp i retten, sier jeg bare “vel, jeg jobber ut av NICE-veiledningen”, så ingen kommer til å si fra meg. Og det er det samme for andre leger egentlig.

Davina McCall [00:21:45] Men er det ikke trist når du foreskriver noe du vet kan hjelpe kvinner så mye, på en så dyp måte at du må tenke på, OK, hvis jeg går til retten.. . Dette er sprøtt. Det føles middelaldersk.

Dr Louise Newson [00:21:57] Det er middelaldersk Davina, og noen ganger sier jeg til pasientene mine, vet du, det ville vært mye lettere å få heroin eller metadon. Du vil få så mye mer støtte. Så mange av pasientene mine sier at jeg bare ikke kan få det fra legen min, vet du, legene deres nekter. Davina McCall [00:22:11] Det er det jeg hører hver kveld. Hver kveld er jeg på Twitter. Jeg snakker om peri/menopause min hver natt og hver kveld det samme: “Jeg har blitt fortalt at jeg ikke kan ha det, de har satt meg på antidepressiva”. Og jeg ville også spørre deg om kvinner ikke er symptomatiske i det hele tatt. Så ganske mange kvinner er i peri/menopausen, og de er liksom, jeg seiler gjennom. Jeg har den beste tiden noensinne. Er HRT bra for dem hvis du ikke har noen symptomer?

Dr Louise Newson [00:22:40] Ja, jeg bruker mye tid på å tenke på dette, og det enkle svaret er ja. Som du vet, jeg mener de fleste burde benytte HRT, særlig når man tenker på det for helsen, så dersom man glemmer symptomene, noe som åpenbart for mange kvinner er helt forferdelige. Men selv om du ikke gjør det, har du fortsatt de samme metabolske prosessene på gang. Så det som skjer uten østrogen er at kroppen vår får økende inflammasjon, og betennelse er ikke alltid bra. Betennelse i immunsystemet er bra dersom du har sykdom eller infeksjon. Men hvis du har en lavgradig betennelse, er det nesten som et vondt blåmerke i kroppen din, og det gjør at alt blir litt giftig, så det øker risikoen for å legge på deg, øker risikoen for hjertesykdom, øker risikoen for beinskjørhet, demens, det er til og med noen bevis på at depresjon blir slått på av denne pro-betennelsen, hvis du forstår hva jeg mener. Så det er som akselerert aldring. Så med aldring handler det ikke om å ha noen få rynker i huden din, det handler om å bli eldre raskere, organene dine blir eldre raskere. Vi vet fra virkelig gode bevis at hvis kvinner får fjernet eggstokkene, øker deres biologiske alder veldig raskt. Og det er fordi du ikke har den beskyttende effekten av østrogen. Med menopausen er det mer gradvis, men du har fortsatt disse effektene på hver eneste celle. Og så prøver vi å gjøre noen undersøkelser med et selskap som heter Glycan Age, der du ser på Glycanaging.

Davina McCall [00:24:14] Ja, jeg har gjort det! Jeg kan glykan-alderen min.

Dr Louise Newson [00:24:14] Hva er din?

Davina McCall [00:24:15] 36

Dr Louise Newson [00:24:17] Å min er 20, kom igjen!

Davina McCall [00:24:20] Hva! Det er så urettferdig.

Dr Louise Newson [00:24:22] Men det er veldig interessant. Så vi ser på dette fordi jeg tror det er virkelig..

Davina McCall [00:24:26] Jeg misbrukte kroppen min selv i åresvis, Louise.

Dr Louise Newson [00:24:27] Så det er fortsatt veldig bra. 36 og du er – jeg vet at du ikke er 36.

Davina McCall [00:24:32] Det er ikke dårlig på 53.

Dr Louise Newson [00:24:33] Det er utrolig.

Davina McCall [00:24:35] Ikke verst.

Dr Louise Newson [00:24:35] Vi hadde noen nylig som faktisk hadde gjort glykan-alderen sin, hun er i form, veganer, superfit, drikker ikke, røyker ikke og glykan-alderen hennes kom tilbake fire år yngre enn hun var. Hun var litt irritert fordi mannen hennes var åtte år yngre enn hans alder, men hun tok ikke HRT fordi hun, som noen av vennene dine, ikke hadde noen symptomer, hun var frisk og sterk, og seilte gjennom menopausen. Mensen hennes stoppet for noen år siden, men hun var helt fin. Men en av Glycan Age-menneskene sa: “Vel, kanskje du må tenke på HRT”. Så hun fortsatte med det og etter tre måneder tok hun en ny glykan-alder og den reduserte med 15 år faktisk, det var ganske imponerende.

Davina McCall [00:25:11] Wow.

Dr Louise Newson [00:25:12] Men hun sa også, ‘Jøss, jeg har akkurat fått litt mer energi og trening er litt lettere’ så…

Davina McCall [00:25:17] Og dette er noe jeg har hørt fra ganske mange kvinner som sa at symptomene mine ikke var så ille og at jeg sannsynligvis kunne «ha stått i det», som er det forferdelige uttrykket jeg hører gang på gang en gang til.

Dr Louise Newson [00:25:30] Absolutt.

Davina McCall [00:25:30] Bare stå i det som en soldat, det går bra. Og hun sa at jeg sannsynligvis kunne ha gjort det, men faktisk, nå som jeg kjenner effekten av vitaliteten, lettheten i steget, minnet, følelsen av å være litt mere på, ler mer og er generelt gladere.

Dr Louise Newson [00:25:47] Ja.

Davina McCall [00:25:48] Det føltes som en «no brainer». Og som meg, var jeg bare sånn: ‘Det føles feil. Du vet, jeg putter noe i kroppen noe ikke burde være der lenger. Dette er en naturlig prosess. Jeg hadde tre babyer hjemme, hjemmefødsler, uten medisiner.  Jeg har vært ren siden jeg var 24. Jeg prøver å ikke engang ta Ibux eller Paracet. Jeg lever egentlig rent. Og nå kan jeg ikke fortelle deg hvor riktig HRT føles, og det føles som om det er akkurat der jeg skal være. Og at faktisk aldring for tidlig ved 53 år ikke er den naturlige prosessen i det hele tatt.

Dr Louise Newson [00:26:28] Absolutt. Det er veldig viktig, er det ikke, fordi folk tror det er unaturlig å ta HRT, men faktisk er det unaturlig å ikke ha det når du ser på sykdommene det forårsaker, du vet, bare se på beinskjørhet, en av to kvinner over 50 år har beinskjørhet, som sannsynligvis er relatert til hormonene deres. Én av tre kvinner vil få osteoporotisk hoftebrudd.

Davina McCall [00:26:51] På dokumentaren vår gjorde vi en virkelig genial ting. Kate kom på denne ideen. Ved å bruke sjokolade for å vise hvordan osteoporose er, slik at folk som har osteoporose, beinene dine ser litt ut som en Stratos og folk som ikke har osteoporose, ser litt ut som innsiden av en Japp. Og det er den tettheten inne i beinet ditt som betyr om de er mer sannsynlig å bryte. Eller være sårbare for brudd.

Dr Louise Newson [00:27:19] Absolutt. Og det er en skikkelig skjult sykdom. Du vet, det er litt mer arbeid – jeg har nettopp lagt merke til de siste ukene at regjeringen prøver å forbedre bevisstheten om osteoporose. Men du vet, jeg har sett så mange kvinner og menn med osteoporose med veldig  krumning av ryggraden og smerter på grunn av bruddene. De kan ikke spise ordentlig mat. De får massevis av brystinfeksjoner. Beina deres er som kvister, og det…

Davina McCall [00:27:45] Kan det korrigere det? Kan østrogen korrigere det?

Dr. Louise Newson [00:27:47] Ja, østrogen er den beste behandlingen, så det er faktisk lisensiert for behandling av osteoporose, og det har virkelig gode bevis på at det kan forebygge, og også behandle osteoporose, slik at det kan forbedre bentettheten. Og du vet, Royal Osteoporosis Society er en fantastisk veldedighet, og den snakker virkelig om å prøve å forebygge, og det har vi i form av hormoner. Så hvis hver kvinne som hadde en tidlig overgangsalder, så én av 100 kvinner under 40 år, hvis de alle tok HRT, ville forekomsten av osteoporose virkelig avta. Så svaret på spørsmålet er ja, det er ingenting å tape på å ta HRT. Og så kan du tenke, vel, hva med kvinner som har hatt kreft – vel de fleste kvinner med kreft er helt fine.

Davina McCall [00:28:32] Dette hører jeg ofte. Så mange kvinner, når jeg snakker om det på nettet, sier: ‘Vel, jeg orker ikke fordi jeg har en familiehistorie med brystkreft’. Og mange kvinner som har en familiehistorie med brystkreft, har kanskje ikke genet til å begynne med, BRCA-genet.

Dr Louise Newson [00:28:51] Men selv om de har genet, er de helt greit å ta det.

Davina McCall [00:28:54] Det er fortsatt greit.

Dr Louise Newson [00:28:54] Ja, ja.

Davina McCall [00:28:55] Men når du sier at folk er som, ‘Nei, nei, nei’, vet du, ‘vel, uansett, det kan ikke være sant’, men det er sant.

Dr Louise Newson [00:29:02] Ja, fordi jeg tror du må tenke på hva som er risikoen med å ta HRT og brystkreft. Vel, østrogen gjennom huden har vist seg å ha en god, vel, østrogen i seg selv har vist seg å ha lavere risiko for brystkreft. WHI-studien senker risikoen for brystkreft med østrogen. Og så har progesteronet, det naturlige progesteronet, vist seg å ikke ha økt risiko de første fem årene. Etter det kan de egentlig ikke vise noe overbevisende. WHI-studien viste fortsatt ikke at den var statistisk signifikant. Så vi vet også at det finnes andre stoffer som statin, noen studier viser at de øker risikoen for brystkreft, men andre sier at de ikke gjør det. Så det er egentlig ikke en stor sak. Så risikoen er egentlig ikke der. Men kvinner som tar HRT vil fortsatt få brystkreft. Selvfølgelig vil de det. Hvis du har bryster, har du en risiko, vet du. Og det som er problemet nå er at kvinner som går på HRT som får brystkreft.

Davina McCall [00:29:54] Folk sier «det er fordi de gikk på HRT».

Dr Louise Newson [00:29:57] Vel, er det fordi de renser tennene hver morgen eller pusser håret fordi de gjør det? Du kan ikke bevise det. Det er problemet.

Davina McCall [00:30:03] Vi gjorde en veldig interessant slags visuell demonstrasjon av ut av tusen kvinner hvor mange mennesker som kommer til å få brystkreft bare av naturlige årsaker? Og det var på 20-tallet. Bare jeg husker ikke det eksakte tallet, men det var omtrent 25 kvinner som skulle få brystkreft.

Dr Louise Newson [00:30:21] Ja, det stemmer.

Davina McCall [00:30:21] Og så var det neste eller kanskje et tall som var større enn det, fedme, en stor årsak til brystkreft. Så jeg tror det var tjueseks av tusen kvinner som skulle få brystkreft av fedme og deretter kvinner som drikker to enheter alkohol om dagen eller mer. Det var fem av tusen kvinner som skulle få brystkreft av det, og kvinnene som tok HRT var fire.

Dr Louise Newson [00:30:46] Ja, og det var åpenbart de gamle HRT-typene.

Davina McCall [00:30:49] Og det er de gamle typene HRT ja.

Dr Louise Newson [00:30:50] Ja, så det er derfor kvinner trygt kan ta – og faktisk kan de til og med ha en lavere risiko fordi mange kvinner har lavere risiko for brystkreft som tar HRT på grunn av østrogenet. Men også fordi livsstilen deres vanligvis er bedre, så de er mindre sannsynlige for å være overvektige og mindre sannsynlighet for å drikke alkohol.

Davina McCall [00:31:04] Det var noe jeg ønsket å si at du sa her om dagen hvor jeg var som, ‘Herregud, dette er genialt’, fordi folk ofte sier: ‘Å, skal jeg legge på meg med HRT?» Eller «vil HRT hjelpe meg å gå ned i vekt?» Og du sa noe her om dagen, som er at HRT ikke vil få deg til å gå ned i vekt, men det vil gi deg lyst til å trene. Og jeg tenkte: ‘Herregud, det er det!’ For da jeg var perimenopausal, mistet jeg bare all «oomph» av overskuddet mitt. Jeg ville egentlig ikke ut av sengen. Jeg følte meg lat. Jeg følte meg demotivert. Jeg kjente det øyeblikket jeg begynte å ta HRT og det begynte å virke. Jeg begynte å få lyst til å trene igjen, kjente gleden over det, vet du?

Dr Louise Newson [00:31:46] Ja, absolutt. Og folk trener mer. Men kroppen til kvinner som går gjennom menopausen uten østrogen, forandrer seg slik at de produserer større fettceller. Og mange opplever at fettet starter i midtlinjen. Og østrogenet som produseres i fettcellene er ikke det samme som østrogenet vi smører på huden vår som med gelen. Så det er en veldig, igjen, pro-inflammatorisk type østrogen. Det er ganske ekkelt østrogen. Og det er dette som er interessant også. Så vi ser mange kvinner som har hatt brystkreft, som virkelig sliter med symptomer og de har østrogen i kroppen og faktisk har mange av dem en tendens til å legge på seg. Så hvis jeg måler østradiolnivået deres, vil det være høyere enn om jeg ga dem bare noe naturlig kroppsidentisk østrogen i en lav dose. Så det er mye mer i det, og det hele koker ned til forskning. Vi trenger mer forskning. Vi må se på forskning for kvinner som har hatt brystkreft, du vet, fordi disse kvinnene nektes østrogen uten god grunn faktisk, fordi vi ikke har gode studier som viser at det er farlig og østrogen pleide å være en behandling for brystkreft, så det kan til og med være fordelaktig. Så det er mye arbeid som må gjøres.

Davina McCall [00:32:53] Og spesielt kvinner som blir kastet inn i tidlig overgangsalder. Jeg synes veldig, veldig synd på enhver kvinne som noen ganger er i trettiårene, og de får livmoren tatt ut og deretter på en måte bare dra uten råd, hjelp eller veiledning. Men jeg tror det vi virkelig trenger er en kampanje for mange flere NHS menopause klinikker. Se, jeg forstår godt om fastlegene er veldig nervøse for det, hvorfor har du ikke en lokal menopaseklinikk? Du kan si: “Se, jeg skal henvise deg til menopauseklinikken, så kan de hjelpe deg”.

Dr Louise Newson [00:33:27] Vel for å være ærlig, fastlegene trenger mer opplæring fordi det faktisk er noe av det enkleste og mest greie jeg noen gang har skrevet ut som lege.

Davina McCall [00:33:35] Virkelig?

Dr Louise Newson [00:33:36] Ja. Ja. Hvis du er diabetiker, ville det være nesten utilgivelig for meg å si: ‘Å, jeg vet ingenting om diabetes. Jeg må henvise deg til en klinikk. Ja, hvis diabetesen din ble veldig vanskelig å håndtere og kontrollere, ville jeg selvfølgelig henvist deg til en spesialist. Men faktisk påvirker ikke diabetes, som du sier, 51 prosent av befolkningen. Så for noen kvinner, vet du, de kvinnene med høyere risiko, for eksempel hvis du har hatt en østrogenreseptor-positiv kreft tidligere, bør de henvises til en spesialistklinikk, og absolutt, det burde være flere.

Davina McCall [00:34:04] Kan jeg spørre deg om noe som noen som har hatt en østrogenpositiv kreft, kan de ta HRT?

Dr Louise Newson [00:34:10] Ja, igjen, det er veldig individualisert. Men ja, det kan de. Jeg mener, jeg så noen på klinikken min nylig, som sa: ‘Nå har jeg faktisk et valg, jeg hadde brystkreft og jeg går ikke på noe HRT, og jeg pleide å bruke det. Og så hadde jeg brystkreft for fem år siden. Så hun sa: ‘Jeg har et valg, noe som betyr at jeg kunne bo hos moren min i Skottlands høyland og gå til grunne og stirre utover de fire veggene fordi det er slik livet mitt er, og sannsynligvis tenke på å avslutte det fordi jeg føler meg så nedfor. Eller jeg kan begynne med HRT igjen. Jeg kunne fortsette å jobbe som ambulansepersonell. Jeg kunne nyte resten av livet mitt vel vitende om at det kan ha en skadelig effekt på brystkreften min. Men jeg ville få mest mulig ut av hver dag i det livet, og jeg velger det siste fordi jeg vil ha livet mitt tilbake, og hun har bestemt seg for å ta HRT. Så jeg føler med disse menneskene, jeg er der som deres talsmann. Jeg er ikke der for å fortelle dem, jeg er ikke Gud. Jeg kan ikke fortelle dem hva de kan og ikke kan gjøre. Hun kan bli overkjørt av en buss i morgen, så brystkreften hennes blir irrelevant. Kvinner er ikke definert av deres sykdom eller bryst. Det er mer til det. Og faktisk vet denne kvinnen at hun hadde en familiehistorie med hjertesykdom. Hun er sannsynligvis mer sannsynlig å dø av et hjerteinfarkt. Og det er der du må være individualisert. Så jeg er ikke her på podcasten for å si «ja, definitivt» eller «nei, de kan ikke», men faktisk handler det om valg. Men de kvinnene bør henvises. Men det skal ikke bare være leger. Du vet, i årevis har sykepleiere drevet prevensjonsklinikker, de driver blodtrykksklinikker, så du vet at det er veldig enkelt å skrive ut, du trenger bare å forbedre utdanningen, ikke bare for sykepleiere og leger, farmasøyter burde kunne involveres mer også. Du vet, noe av arbeidet jeg gjør med min utdanning og forhåpentligvis veldedige organisasjoner også, vi kan prøve å lære opp leger i utlandet og sykepleiere i utlandet, du vet, virkelig få det til alle disse andre landene hvor de er ikke i stand til å dra nytte av å få riktig utdanning fordi den er enorm mangel.

Davina McCall [00:36:03] Galskap at de klarer det, eller det virker så vanskelig å hjelpe fastlegene i dette landet med å foreskrive HRT. Det virker vanvittig at du er der og ønsker å gi din kompetanse videre til fastleger for å hjelpe oss, og de vil ikke ha det.

Dr Louise Newson [00:36:22] Ja, ting endrer seg og det er mange leger som virkelig ønsker å motta utdanning, og…

Davina McCall [00:36:27] Jeg føler at de gjør det.

Dr Louise Newson [00:36:28] Og det vil hjelpe å gjøre det enkelt, du vet, å la folk få tilgang til utdanningsprogrammet vårt. Men vi har en lang vei å gå, og jeg føler med alle disse kvinnene som lider. Du vet, det er greit å snakke om å hjelpe neste generasjon, men hva med oss? Hva med folk nå, og det er mye vi kan gjøre raskt fordi vi har tilgjengelig behandling. Vi har kunnskap, vi har bevis for at vi kan bygge på den, men faktisk må vi virkelig hjelpe nå. Så det hele er en veldig deprimerende slutt på podcasten.

Davina McCall [00:36:58] Kan jeg bare si noe? Takk, Louise, takk for – nei, men jeg sender folk til nettside, appen og klinikken din hele tiden. Jeg bruker livet mitt på balance-menopause.com, på alle artiklene når jeg skriver om endometriose, brystkreft og HRT, alle de forskjellige typene HRT, alt er der og balance-appen også. Du har alle disse ressursene på balanse-appen. Alt er gratis, vet du? Ja, du driver en privat klinikk, men du legger ut så mye informasjon på internett som vi alle kan få tilgang til. Så jeg vil bare si tusen takk for det fordi du vet, gjennom det, kan jeg hjelpe folk litt.

Dr Louise Newson [00:37:35] Vel, jeg tror det er veldig viktig for meg. Jeg ønsker ikke å se alle kvinner i klinikken min. Absolutt, jeg gjør ikke det. Jeg ønsker virkelig å kunne styrke kvinner slik at de kan velge hvor de skal gå å få hjelp. Det gjør meg bare trist. Så. Men takk. Men før vi går. Jeg vil bare jeg alltid gjøre disse tre ta med hjem tips.

Davina McCall [00:37:54] Å ja.

Dr Louise Newson [00:37:54] Og jeg vil gjerne at du sier tre grunner til hvorfor folk bør se programmet hvis de ikke har sett det allerede.

Davina McCall [00:38:01] Vel, hvis du er en kvinne eller mann, bør du se dette programmet. Jeg skal fortelle deg hvorfor: fordi noen du elsker og noen du kjenner, eller noen du jobber med, vil gå gjennom det dette programmet handler om, og du kan ende opp med en større forståelse av den personen. Veldig raskt ringte jeg kusinen min her om dagen i Paris, og jeg ble litt tårevåt fordi mamma hadde full hysterektomi da hun var 28, og hun ble tydeligvis ikke satt på noen form for HRT. Og hun var en forferdelig person, men en del av forferdeligheten hennes ville ha vært hormonell. Og jeg ringte kusinen min. Jeg tenkte: ‘Herregud, tror du at jeg bare ikke forsto og at jeg har vært hard mot henne? Hun må ha hatt denne forferdelige tiden’, sa hun, ‘Nei, se, hun var veldig urolig før hun fikk livmoren tatt ut’. Men forestill deg å være forferdelig urolig og så få livmoren din tatt, jeg mener, virkelig forferdelig. Uansett, du vil ha en bedre forståelse av folk du elsker, og dette gjelder menn, kvinner og alt. En annen grunn er at hvis du er der ute og er pro-kvinner på noen måte, enten du er mann eller kvinne og du vil støtte oss, vil det være måter og jeg vil vise deg måtene du kan komme deg ut av der og lage litt støy fordi det du vil se i denne dokumentaren vil skremme deg. Og dette er alle ting som, med stemmene våre og sosiale medier og alle måtene vi kan, kan bruke dette til veldig positiv endring. Dette er ikke negativ endring. Dette er ikke skummelt for folk. Dette er en positiv endring som vil påvirke kvinners liv. Men nå og for dine døtre, dine venner, alle dine, alle kvinner. Og la oss ikke glemme kvinner på sin side, du vet, det har en innvirkning på alle som disse kvinnene kjenner, jobber med, elsker, bryr seg om. Uansett, og den tredje grunnen er fordi jeg synes det alltid er veldig, veldig bra å bli informert. Det er mye vitenskap her inne. Det er mye informasjon her. Og når man tror halvparten av befolkningen går gjennom overgangsalderen, er det viktig å informere seg om det.Du bør ikke gå gjennom livet uten å vite noe om noe som halve nasjonen absolutt vil gå gjennom. Alle burde vite om det, og vi har en nydelig melding, jeg vet ikke om du har hørt om en fyr som heter Mark på Twitter som sa: ‘Herregud, jeg har nettopp sett’, jeg tror det var intervjuet som du og jeg gjorde før, og han sa: ‘Jeg er helt rørt og jeg endrer virkelig måten jeg ser på min kone på, og jeg er her for å støtte henne og jeg vil hjelpe henne gjennom det’. Jeg tenkte god sorg som, flere slike menn, vær så snill, vet du? Men utdann deg selv. Det er en god ting å gjøre. Dokumentarer er en veldig god ting å se. Og spesielt denne, når du tenker på hvor mange mennesker det ville påvirke som, vet du, utdanne deg selv.

Dr Louise Newson [00:40:56] Strålende. Absolutt. Så det er en lengre måte å si at alle trenger å se den. Og det gjør de faktisk, det gjør de virkelig. For det er bare genialt. Så tusen takk for tiden din.

Davina McCall [00:41:04] Å, jeg elsker deg.

Dr Louise Newson [00:41:06] Setter virkelig pris på det. Takk skal du ha.

Dr Louise Newson [00:41:09] For mer informasjon om perimenopause og overgangsalder, kan du gå til nettstedet mitt, MenopauseDoctor.co.uk, eller du kan laste ned vår gratis app kalt balance, tilgjengelig gjennom App Store og Google Play .

SLUTT

Noen detaljer er korrigert eller oppdatert fra originalopptaket

For å se Channel 4 fra utenfor Storbritannia, last ned en pålitelig VPN (virtuelt privat nettverk) og installer den på enheten din. Koble deretter til en britisk server på din valgte VPN.

Besøk Channel4-nettstedet, og opprett en gratis konto ved å bruke e-postadressen din.

Du kan se dokumentaren ved å søke etter «Davina Mccall: Sex myths and the menopause».

This content has been translated by Dr Mari Chammas

Instagram : gynekolog_mari
Clinic: C-Medical

Davina McCall: Menopause dokumentaren jeg lagde fikk meg til å gråte / Davina McCall: Making a menopause documentary left me in tears (Norwegian)

Looking for Menopause Doctor? You’re in the right place!

  1. We’ve moved to a bigger home at balance for Dr Louise Newson to host all her content.

You can browse all our evidence-based and unbiased information in the Menopause Library.