Book a consultation

Min historie: Blodpropprisiko og menopause / My Story: Sticky blood, menopause and me (Norwegian)

Translated by Dr Mari Chammas

Maggie ble diagnostisert med antifosfolipidsyndrom (APS) og ble fortalt at hun ikke kunne ta HRT på grunn av blodsykdommen og risikoen for blodpropp. Hun var desperat etter å bedre menopauseplagene og bestemte seg for å finne ut sannheten om HRT for seg selv.

Blodsykdommen min ble diagnostisert ganske tilfeldig i 2007, etter en 40-årsgave fra mannen min. Han kjøpte meg en Bio-Physical 250-test – en serie blodprøver som ser på 250 markører for en mengde sykdommer og tilstander.

Dette er ikke så rart som det høres ut, jeg hadde faktisk bedt om denne uvanlige gaven med god grunn. I 2006 utviklet jeg lungebetennelse og brysthinnebetennelse, og slet med å kvitte meg med det, til tross for at jeg var ekstremt sprek og frisk.

Dette var ikke første gang jeg hadde vært syk med en brystinfeksjon, så jeg ville vite hva som foregikk! På dette tidspunktet hadde jeg trillinggutter som bare var seks, og da jeg hørte en av dem spørre bestemor «kommer mamma til å dø?», visste jeg at det var på tide med flere undersøkelser. Så jeg dro til London for de nødvendige blodprøvene.

På mindre enn to uker var resultatene inne, og jeg ble diagnostisert med antifosfolipidsyndrom. Jeg kunne ikke uttale det eller stave det. Det er en autoimmun sykdom som øker riskikoen for blodpropp. Jeg ble satt på en  liten dose aspirin daglig og tatt hånd om av en hematolog. Det så ut til å være veldig enkelt.

De årlige blodprøvene som fulgte viste ofte svake positive Lupus-markører og konsekvent lave hvite blodceller. Livet var uforutsigbart. Symptomene mine varierte fra måned til måned, noen ganger til og med dag til dag.

Jeg ble vant til min merkelige rekke av symptomer og gikk videre med livet. Dette var tilfelle helt til jeg ble perimenopausal rundt 46-årsalderen – selv om jeg ikke var klar over at det var perimenopause på den tiden.

Jeg led av vedvarende UVI (urinveisinfeksjoner) og tok antibiotika gjentatte ganger. Jeg ble irrasjonell og sint, og ville ikke våge meg langt hjemmefra i tilfelle en ny UVI skulle dukke opp. Denne angsten ble forverret av en frustrerende manglende evne til å sovne. Etter å ha hatt trillinger, var jeg vant til avbrutt søvn, men dette var annerledes, dette var å ligge i sengen og bare ikke få sove i det hele tatt, til tross for at jeg prøvde alle de vanlige anbefalingene av lavendel, kamillete og ingen telefon i soverommet.

Jeg ble en person jeg ikke kjente igjen – og en jeg ikke likte særlig godt. Engstelig, irrasjonell og sint! For en forferdelig kombo. Ikke rart mannen min begynte å jobbe mer hjemmefra.

Etter fem år med svingende hormoner som en berg-og-dal-bane, hadde jeg min siste menstruasjon i april 2016. Min lettelse over å innse at alt var relatert til perimenopausen var kortvarig, for nå kom hetetoktene, tørr skjede, tørr hud, munntørrhet og tørre øyne, for ikke å snakke om å hyppig vannlating om natten. Som om dette ikke var nok, fortsatte søvnløsheten og urinveisinfeksjonene, og håret mitt begynte å falle av.

På min årlige gjennomgang for APS i 2017 diskuterte jeg hvor forferdelig jeg hadde det med legen min, som umiddelbart fortalte meg på en uforklarlig måte at jeg ikke kunne benytte HRT. Han diskuterte ingen alternativer, og jeg forlot avtalen og følte meg veldig alene; Jeg var også redd for at livet mitt og den glade, energiske personen jeg en gang hadde vært, var borte for alltid.

Tannpleieren min anbefalte Newson Health-klinikken. Takk og lov for Dr Newson og hennes ukuelige besluttsomhet til å dele nøyaktig, oppdatert informasjon om HRT. Jeg var heldig, det ble en kansellering, og jeg kunne snakke med henne.

Jeg var tydeligvis litt bekymret for HRT, basert på rådene jeg fikk av APS-spesialisten flere år tidligere. Etter å ha snakket med Dr. Newson, var jeg imidlertid i stand til å se en vei videre; et sterkt lys hadde dukket opp i enden av den mørkeste tunnelen. Jeg har vært på Estrogel, Cyclogest pessarer og Vagifem siden.

Med regelmessige kontroller hos Dr Newson og godkjenning av min nye hematolog føler jeg meg så mye bedre. Ikke flere urinveisinfeksjoner, ikke mer tørr skjede, nå legger jeg meg og føler meg bare som en mye hyggeligere person. Snillere mot meg selv og andre.

Jeg må bare legge til at prikken over i-en for meg, som jeg påpekte til Dr Newson under min forrige konsultasjon, er at håret mitt også har begynt å gro ut igjen. Jeg kan til og med ha en lang flagrende hestehale igjen!

This content has been translated by Dr Mari Chammas

Instagram : gynekolog_mari
Clinic: C-Medical

Min historie: Blodpropprisiko og menopause / My Story: Sticky blood, menopause and me (Norwegian)

Looking for Menopause Doctor? You’re in the right place!

  1. We’ve moved to a bigger home at balance for Dr Louise Newson to host all her content.

You can browse all our evidence-based and unbiased information in the Menopause Library.