Book a consultation

Symptomer og effektiv behandling for kvinner i peri/menopause / Symptoms and effective treatment for women experiencing the menopause – Dr. Sarah Ball og Dr. Louise Newson (Norwegian)

Translated by Dr Mari Chammas

I denne første episoden av en ny podcastserie spilt inn av Dr Louise Newson, grunnlegger og fastlege i med spesialist utdanning i menopause ved Newson Health Menopause & Wellbeing Centre, diskuterer Dr Newson symptomene og erfaringene til forskjellige pasienter med en annen fastlege og menopauseekspert, Dr Sarah Ball.

Podcast-transkripsjon:

Dr. Louise [00:00:01] Hei, jeg heter Dr. Louise Newson. Jeg er fastlege, spesialist i menopause og jobber i Stratford-Upon-Avon. Og dette er den første av en serie podcaster som vi spiller inn for kvinner for å lære mer om menopause og deres hormoner. Så jeg er her i dag med en av mine herlige kolleger, Dr. Sarah Ball, som er en annen fastlege og ekspert i menopause. Så vi skal diskutere i dag – og faktisk i alle episodene – vi ønsker å diskutere forskjellige pasienter. Så det er litt av en flue på veggen opplevelse for kvinnene å lytte og høre hva vi får til i vår daglige praksis. Så hei, Sarah. Så fortell meg om en dame som du nylig så på klinikken.

Dr. Sarah Ball [00:00:50] Jeg vil gjerne fortelle om en dame som jeg har tenkt mye på i det siste, hun er 53 år, og hun kom for å se oss fordi hun har opplevd symptomer, som hun trodde var relatert til hormonene hennes, i hele ti år. Og hun hadde vært hos fastlegen ved tre anledninger i løpet av den tiden. Og hver gang hadde hun spurt om det kunne være relatert til hormoner, men hver gang ble det  dessverre gitt ganske så unøyaktig informasjon.

Dr. Louise [00:01:29] Så hvilke symptomer fikk hun?

Dr. Sarah Ball [00:01:31] Til å begynne med, tilbake til da hun var 43 år, opplevde hun endringer i regelmessigheten av mensen. Tidligere hadde mensen alltid vært presis, men nå var de bare ikke så regelmessige. Noen ganger var den bare litt senere, noen ganger litt tidligere. Men hovedsakelig hadde hun en fulltidsjobb med høyt trykk, og hun var vanligvis en ganske trygg, omgjengelig person. Hun følte bare ikke helt at hun fungerte på et høyt nivå, følte seg litt engstelig i visse situasjoner, som normalt ikke ville ha bekymret henne.

Dr. Louise [00:02:11] Så var det at når det påvirket arbeide hennes, at hun ble bekymret.

Dr. Sarah Ball [00:02:14] Ja, hun jobber i et ganske mannsdominert miljø, og hun taklet det bra, men hun følte seg bare litt urolig ved å holde presentasjoner på møter, og hun følte bare at det var noe som ikke var helt riktig  men hun klarte ikke helt å sette fingeren på det. Men fordi hun hadde lagt merke til endringen i mensen, lurte hun på om det kunne være begynnelsen på…

Dr. Louise [00:02:43] Så hvilken informasjon hadde hun fått av legen sin på den tiden.

Dr. Sarah Ball [00:02:46] Så da hun dro til fastlegen sin den gangen, ble hun ganske enkelt fortalt: Du er for ung. Det kan umulig ha noe med perimenopause å gjøre.

Dr. Louise [00:02:53] De er ikke for unge, hun er 43. Så mensen endret seg. Er det ganske typisk?

Dr. Sarah Ball [00:03:00] Ja. Så vi vet egentlig at symptomene kan starte 10 år før gjennomsnittsalderen for menopause. Kvinner begynner da å gå inn i det vi kaller perimenopausen. Mensen endrer seg litt, humøret kan være litt skiftende, subtile symptomer, fysiske symptomer.

Dr. Louise [00:03:15] Og gjennomsnittsalderen i Storbritannia er…?

Dr. Sarah Ball [00:03:17]  51.

Dr. Louise [00:03:18] Så hun er godt innenfor det ved 43.

Dr. Sarah Ball [00:03:20] Så, ja, så virkelig enhver kvinne i 40-årene kan potensielt begynne å oppleve symptomer. Jeg tror det er veldig viktig at kvinner vet det, fordi de feilaktig antar, at inntil mensen har stoppet helt,  kan det umulig ha sammenheng med peri/menopause.

Dr. Louise [00:03:39] Er det en forskjell mellom perimenopausale symptomer og menopausale?

Dr. Sarah Ball [00:03:43] For å være ærlig, mange av symptomene er ekstremt like. Det er egentlig bare en måte å klassifisere dem på. Så, du vet, vi vil si at en kvinne er i menopausen når hun,  når mensen har stoppet. Men fordi du ikke vet når det kommer til å være før du ser bakover, så ville du faktisk ikke vite før et år etter menopause at de var på slutten. Så perimenopause betyr egentlig bare at  menstruasjonen endrer seg, og det kan være symptomer rundt det.

Dr. Louise [00:04:18] Jeg opplever at mange sier til meg: Vel, jeg har lest alle disse symptomene, men de snakker om menopausale symptomer når jeg ikke er i menopausen, så derfor stemmer ikke det for meg. Du vet, når vi nådde menopause, burde vi også tenke perimenopause forut for dette, burde vi ikke?

Dr. Sarah Ball [00:04:30] Jeg tror det er viktig, egentlig, at kvinner nesten anser det som en reise gjennom slutten av deres reproduktive liv. Det er ikke bare fra en dag til en annen.

Dr. Louise [00:04:38] Jeg vet ikke med deg, men da jeg gikk på medisinstudiet, tenkte jeg bare at menopause, menstruasjon stopper, game over, det er ganske enkelt. Ikke sant? Er det det du…

Dr. Sarah Ball [00:04:46] Ja, og det er det ikke… det er en reise, er det ikke?

Dr. Louise [00:04:49] Ja, ja. Så noen opplever at mensen blir kraftigere og med kortere intervall, gjør de ikke?

Dr. Sarah Ball [00:04:56] Ja. Og andre opplever at de blir mer spredt og de føler at de har sjeldne menstruasjoner. Ja, så det er liksom mangel på rutine som tar over, ikke sant?

Dr. Louise [00:05:10] Ja. Jeg mener, jeg vet at da jeg fikk noen perimenopausale symptomer, forsto jeg ikke at det dreide seg om hormonene mine. Og det skjer ofte på et tidspunkt hvor vi er veldig opptatt og at vi har blitt en slik sandwichgenerasjon. Vi er opptatt med barna våre, vi er opptatt med livene våre. Man kan oppleve at alt er ganske kaotisk. Og så sier du bare: «Vel, jeg er sliten fordi jeg burde være sliten». Du tror alltid det er en grunn til det. Men hva gjorde hun med det? Hun hadde vært hos legen sin tre ganger.

Dr. Sarah Ball [00:05:45] Ja, så bra. Så hun fikk beskjed om at hun var for ung. Så hun holdt ut. Hun klarte å ivareta jobben.  Hun visste bare at hun ikke var helt den samme som før. Men hun er også en veldig ivrig løper og trener mye og har en veldig sunn livsstil. Så hun konsentrerte seg om å trene og spise sunt.

Dr. Louise [00:06:21] Og det er vanskelig, er det ikke? Fordi vi vet hvor viktig det er å optimalisere livsstilen vår og vi vet hvordan kosthold og trening er veldig viktig. Men faktisk, for mange kvinner, er det veldig vanskelig å optimalisere helsen sin fordi de føler seg så forferdelige.

Dr. Sarah Ball [00:06:37] Ja, akkurat. Jeg tror dette er det beste bilde på livet i denne fasen, er det ikke? Når du sier de travle kvinnene, mener du mødrene som sliter, spesielt med humørsvingninger og sjonglerer som de gjør, kan de ende opp med å adoptere en usunn livsstil for å prøve å takle det de står i. Kanskje de drikker for å sove, eller bare for å hjelpe på humøret..

Dr. Louise [00:07:04] Ja, jeg mener, jeg har fått mange pasienter som har sagt til meg: “Å, jeg bare drikker alkohol for å dempe symptomene mine.” Det er forferdelig.

Dr. Sarah Ball [00:07:10] Ja. Og så selvfølgelig, det forverrer søvnen din enda mer. Og alkohol er et middel som kan føre til nedstemthet og avhengighet, så du ender opp i en verre tilstand.

Dr. Louise [00:07:18] Og det er ikke bra. Og så sier også mange kvinner jeg snakker med at de får ganske mye sukkersug. Og jeg tror det har sammenheng med lave østrogennivåer. Det er litt som før mensen, når du er tenåring. Jeg likte det godt da jeg var ung fordi jeg fikk en unnskyldning til å spise litt mer sjokolade fordi mensen kom. Men det er det samme, er det ikke? Den dråpen med østrogen du får…

Dr. Sarah Ball [00:07:43] Som i første trimester av svangerskapet, har du sukkersug fordi det hele er hormonelt.

Dr. Louise [00:07:47] Ja, ja. Og folk legger på seg rundt denne tiden uansett, gjør de ikke?

Dr. Sarah Ball [00:07:53] Ja. Så jeg mener, stoffskiftet endrer seg, ikke sant? Og folk skylder ofte på menopause, men faktisk ville det skje rundt den tiden uansett. Og så når du tar mindre fornuftige livsstilsvalg, blir problemene verre.

Dr. Louise [00:08:10] Det er kombinasjonen, er det ikke? Jeg tror stoffskiftet vårt bremses når vi blir eldre, vi kan ikke spise det samme som før. Men det er også en teori som jeg ville lest om at hvis du ikke lager nok østrogen, lager fettcellene dine små mengder, så kroppen din klamrer seg til fettet for å prøve å gjøre det…

Dr. Sarah Ball: Litt som å gå inn i dvalemodus.

Dr. Louise: Ja. Og det er ofte i det midtlinjeområdet hvor folk bare – jeg vet at jeg så ned og tenkte herregud jeg har en mage, jeg hadde ikke det før. De blir epleformede. Men det er en risiko for hjertesykdom, er det ikke? Å ha lavt østrogen er en risiko for hjertesykdom også, er det ikke? Mange kvinner skjønner ikke det, gjør de?

Dr. Sarah Ball [00:08:51] Nei, ikke i det hele tatt. Så ja. Så jeg går tilbake til denne damen, hun gjorde det bra i fem år og så stoppet mensen. Så på en måte følte hun seg lettet fordi hun tenkte da kan jeg gå til fastlegen min igjen. Forhåpentligvis vet fastlegen hva jeg burde gjøre. Men dessverre ble hun fortalt: ‘Vel, du svetter faktisk ikke. Så du vet, vi er litt bekymret i disse dager for at HRT er ganske farlig. Så du vet, jeg synes du bare skal fortsette med det du har gjort.»

Dr. Louise [00:09:32] På hvilken måte sa de at det var farlig?

Dr. Sarah Ball [00:09:34] Jeg mener, hun ble bare satt ut. De fleste er bekymret for brystkreft. Folk er bekymret for blodpropp og hjertesykdom og den slags også. Og mest, dessverre, er det bare mediehype. Ja, vi lever fortsatt med bakrus av dårlig rapporterte studier.

Dr. Louise [00:10:02] Bør vi snakke om det et øyeblikk? For jeg tror det blir bra.

Dr. Sarah Ball [00:10:05] Ja.

Dr. Louise [00:10:06] Så la oss gå tilbake til pasienten – før vi snakker mer om det. Så mensen hadde akkurat sluttet. Hun er ikke offisielt i menopause ennå da hun må vente et helt år.

Dr. Sarah Ball [00:10:15] Vel, så dette var fem år med symptomer før menstruasjonen hennes stoppet.

Dr. Louise [00:10:17] Ja, for det er også forvirrende. Jeg ser mange kvinner som blir fortalt, “kom tilbake og se meg” av legen sin «når du offisielt, har vært uten menstruasjon et helt år”. Ingenting skjer med oss det året? Det er bare en dag i dagbøkene våre, og trenger vi den datoen til noe? Det er bare, så hvis vi startet HRT da vi var perimenopausale, er det greit, og det ville være langt mer fornuftig. Folk bekymrer seg for HRT. Jeg vil si at den største bekymringen er brystkreft. Vi bør gå gjennom det. Hvem risikerer ikke brystkreft med HRT, da?

Dr. Sarah Ball [00:10:55] Det handler i stor grad om å prøve å individualisere en kvinnes risiko og faktisk gå gjennom noe av det grunnleggende med henne om hvorvidt hun vil ha økt risiko til å begynne med. Så det innebærer bare at vi trenger å vite om hun noen gang har tatt biopsier av brystet, eller hatt noen tidligere bekymringsfulle biopsiresultater, og også familiehistorien er ofte det viktigste. Det er ganske vanlig å ha noen i familien som har hatt brystkreft, fordi én av åtte kvinner får brystkreft.

Dr. Louise [00:11:35] Det er mye, er det ikke? Én av åtte, i løpet av livet. Så de fleste av oss vil kjenne noen eller minst én person som har hatt brystkreft.

Dr. Sarah Ball [00:11:42] Men jeg tror også det viktige, én av åtte er mye, selvfølgelig, men sju av åtte av oss vil ikke få det. Vi glemmer ofte i livet og i medisinen å huske på baksiden av medaljen.

Dr. Louise [00:11:55] Ja. Så brystkreft er ikke den vanligste tilstanden hos kvinner, er det? Kommer ikke til å ta flest liv, stemmer det?

Dr. Sarah Ball [00:12:02] Nei. Så vi har langt større sannsynlighet for å dø av demens og hjertesykdom.

Dr. Louise [00:12:14] Så vi må tenke på at når vi ser på helsen vår, er det hjerte- og karsykdommer og demens, vi kan forebygge. OK, så en av åtte, de fleste av dem er ikke i familien, er de? De er ikke familiær brystkreft.

Dr. Sarah Ball: Nei, veldig få, veldig få.

Dr. Louise: Så hvis jeg hadde en tante, en flott tante, som var 82 år gammel, hadde brystkreft, er det ingen bekymring overhodet. Så det kan være ganske betryggende for folk å innse at det ikke alltid går i familier.

Dr. Sarah Ball [00:12:39] Nei. Og hvis det er det vi kaller en førstegradsslektning, så er det dine foreldre, dine brødre og søstre og dine barn. Hvis det var en førstegradsslektning som hadde hatt brystkreft i relativt ung alder, da vil alarmklokkene ringe for at vi skal se nærmere på det. Eller noen ganger hvis du har mer enn én førstegradsslektning med brystkreft eller muligens eggstokkreft, er det også noe vi kanskje bør tenke på.

Dr. Louise [00:13:06] Og det er vanligvis de som har hatt det når de er yngre, er det ikke? Så selv om, for eksempel, denne kvinnen hadde en søster som hadde vært 40 år og hadde brystkreft, når hun først hadde blitt 50 år, så er risikoen hennes den samme som din og min. En av åtte. Det er liksom – det kan være litt høyere, men det er ikke så høyt som folk ofte tror. Er det?

Dr. Sarah Ball [00:13:26] Ja. Og jeg tror den andre viktige tingen for damer å innse er at, det vil være noen mennesker med en familiehistorie som betyr at de har en litt økt risiko enn den normale befolkningsrisikoen. Men selv om de skulle vurdere å bruke HRT, gjør det ikke risikoen deres noe høyere.

Dr. Louise [00:13:45] Så de kan fortsatt bruke HRT, kan de ikke? Det er mange kvinner som blir fortalt at de ikke kan på grunn av sin familiehistorie. Og mange kvinner tenker ikke på de andre risikofaktorene for brystkreft, gjør de?

Dr. Sarah Ball [00:13:57] Nei, ikke alle. Så ofte er måten de har prøvd å håndtere overgangsalderen selv ved å drikke mer enn to glass vin daglig, eller bli overvektige, faktisk er langt mer risikabelt med tanke på risiko for brystkreft enn å ta HRT.

Dr. Louise [00:14:13] Ja, fordi jeg leste et sted at fedme, som du vet, øker over hele verden, ikke sant? Men fedme er en av de viktigste årsakene til alle typer kreft. Har det nesten eller har det gått forbi røyking?

Ja – sjokkerende er det ikke? Ja. Så brystkreft er ikke annerledes, er det? Overvekt er en stor risikofaktor. Så mange kvinner, har vi allerede sagt, legger på seg under peri/menopausen, drikker mer alkohol og trener mindre. Så de tre kaller vi «modifiserbare livsstils risikofaktorer». Så det er ganske viktig, er det ikke, for å få folk til å forstå, selv om de ikke ønsker HRT, må de se på livsstilen sin, noe som er interessant, ikke sant? Så går vi tilbake til HRT. Alle er redde for brystkreft. Så ikke alle typer er assosiert med økt risiko?

Dr. Sarah Ball [00:15:12] Så hvis du har kun østrogen HRT, hvis du har fjernet livmoren, er det ingen risiko. Det kan til og med være en lett redusert risiko hvis du har kun østrogen HRT.

Dr. Louise [00:15:22]  Pga WHI-studien – denne store, skumle studien – som faktisk ble feiltolket, gjorde den ikke? Det viste at det var en reduksjon i risiko for brystkreft hos kvinner som tok – det var den eldre typen, ikke sant? Det konjugerte hesteøstrogenet – hesteurin, i tablettform med østrogen. Forskriver du det? Jeg foreskriver det aldri. Men det er interessant fordi det kan være noe med det østrogenet som reduserer risikoen. Men andre studier har vist at det ikke er noen økt risiko. Så kvinner som har fjernet livmoren, er ganske heldige er de ikke? Og det er uansett alder, er det ikke? Så det er bra. Det vil nok berolige en del kvinner og hvilke andre grupper?

Dr. Sarah Ball [00:16:01] Hvis de tar kombinert HRT, så hvis du fortsatt har livmoren din, må du ha den kombinerte HRTen. Og så er det viktig for kvinner å forstå at hvis du har kombinert HRT, er det ingen økt risiko ved fem års bruk…

Dr. Louise [00:16:19] Når du sier kombinert HRT, er det fordi de har livmoren og trenger å beskytte livmorslimhinnen. Dette gjelder  de første fem årene med det mikroniserte, kroppsidentisk progesteronet, ikke sant? Så det er lang tid uten økt risiko. Så du kan se hvordan du føler deg på HRT før du bekymrer deg for brystkreft?

Dr. Sarah Ball [00:16:40] Akkurat. Ja. Og du vet, fordi du føler deg så mye bedre i deg selv, er du er i stand til å ta mer fornuftige livsstilsvalg.

Dr. Louise [00:16:56] Ja, jeg mener, jeg sier ofte til kvinner at når de har en bedre livsstil, er faktisk all risiko for brystkreft lavere.

Dr. Sarah Ball [00:17:02] Ja, akkurat.

Dr. Louise [00:17:03] Ja.  Og  WHI-studien hadde en ganske skjev populasjon, ikke sant?

Dr. Sarah Ball [00:17:19]  WHI-studien kom ut et år etter at jeg kvalifiserte meg som fastlege. Så etter å ha vært veldig opptatt av å satse på hormonell..

Dr. Louise [00:17:34] For før det pleide vi bare å foreskrive HRT hele tiden..

Dr. Sarah Ball [00:17:38] Det var mitt første år som fastlege. Jeg husker at vi hadde en menopauseklinikk i fastlegepraksisen, og vi ga det til alle, og det var veldig på moten. Ja, det vil få deg til å føle deg bedre nå, men det vil også hjelpe deg fremover og redusere risikoen for brudd og hjertesykdom og slike ting. Og du vet, det var veldig greit. Og så i løpet av et år, traff plutselig denne WHI-studien. Det WHI satte seg fore å gjøre var å se om – det som ble mistenkt på den tiden – var om HRT faktisk var nyttig for å forbedre din langsiktige helse, om dette faktisk var tilfelle for alle kvinner, ikke bare kvinner rundt menopause.

Dr. Louise [00:18:22]:Ja, så kvinnene var ikke gjennomsnittlige kvinner rundt menopause, var de?

Dr. Sarah Ball [00:18:27]De var amerikanske kvinner med gjennomsnittsalder på 63 år.

Dr. Louise [00:18:33] Så disse kvinnene hadde ofte ikke symptomer, de hadde ikke de typiske symptomene fordi de hadde gått gjennom menopause, ikke sant?

Dr. Sarah Ball [00:18:39]Ja. Så at, du vet, de var alle et godt stykke etter menopause. Noen hadde allerede vært på HRT før utprøvingen startet, og det ble ikke tatt hensyn til den gangen.

Dr. Louise [00:18:54]Mange av dem var overvektige. Og ganske mange hadde hatt hjertesykdom også, hadde de ikke?

Dr. Sarah Ball [00:19:02]Så det er på en måte ingen overraskelse at blodårene deres allerede var syke. Og så når de ble gitt HRT for sent, så ja, det satte i gang noen, du vet, noen hendelser.

Dr. Louise [00:19:20] Det er derfor Daily Mail og alle avisene skrev «økt risiko for hjerteinfarkt» fordi disse kvinnene hadde allerede en økt risiko uansett, hadde de ikke? Og de var alle på tablett østrogen, var de ikke? Og det ble benyttet en eldre type gestagen også. Så selv vi som forskriver mye HRT, jeg tror ikke jeg ville gitt de kvinnene HRT? Så det er veldig rart. Og jeg hørte også at det ble rapportert at de første resultatene kom ut i sommerferien og de ikke kunne få tak i noen eksperter, så det gikk i trykken før en av nøkkelpersonene kunne si: «Nei, stopp utskriften. Dette er feil.” Men de sa: “Nei, det kan vi ikke”. Har du hørt det? Det er forferdelig, det er en skikkelig skandale, er det ikke?

Dr. Sarah Ball [00:20:03] Ja, og å tenke på at 17 år senere lever vi fortsatt med effekten av det. Og når du tenker på all skaden som har blitt gjort til alle kvinner over hele verden, som ikke har blitt tilbudt HRT. Kanskje hjerteinfarkt kunne vært unngått om de hadde fått dette tilbudet. Og til slutt, det er faktisk en hyggelig nyhet at forfatterne faktisk har beklaget. Du vet, det har tatt lang tid, men det har skjedd, noe som er bra, og de har nå analysert alle dataene på nytt.

Dr. Louise [00:20:39] De har analysert det så mange ganger, har de ikke?

Dr. Sarah Ball [00:20:41] Når du tar ut de eldre kvinnene og når du analyserer det på nytt på de yngre kvinnene, beviser det nøyaktig det vi alltid har trodd, som er at det hjelper på den tiden hvis du starter det til riktig tid.

Dr. Louise [00:20:50] Ja. Så det rette tidspunktet er innen 10 år etter menopause, er det ikke?

[00:20:54] Det avgjørende er å sørge for at kvinner vet at hvis de kan starte det innen 10 år etter menopausen eller før fylte 60 år, vil fordelene langt på vei oppveie mulige risiko.

Dr. Louise [00:21:07] Så risikoen for hjertesykdom er mye lavere, er det ikke?

Dr. Sarah Ball [00:21:12] Opptil 30 til 50 % lavere.

Dr. Louise [00:21:14] Jeg mener, jeg leste en Cochrane-analyse og det var 52 % reduksjon. Og så prøvde jeg å sammenligne det. Jeg vet ikke om du kjenner de eksakte tallene – å gi et statin, som vi bruker i vår allmennpraksis, og også gi blodtrykksbehandling for å redusere risikoen for hjertesykdom, er ikke like effektive er de? Så det er utrolig. Vi har denne behandlingen som reduserer risikoen for hjerteinfarkt alene, og vi vet at hjertesykdom dreper flere kvinner enn noe annet, men vi har blitt nektet det og mange kvinner tror det øker risikoen vår. Så det er veldig viktig, er det ikke?

Dr. Sarah Ball [00:21:45] Ja, og det er derfor jeg synes det er veldig rart når noen, vel mange, kvinner kommer og sier: «Å, fastlegen vår sier, vi gir ikke HRT, vi tror ikke på HRT.” Så vi må tenke, vel, du ville ikke forvente å gå inn til fastlegen og bli fortalt: “Beklager, vi takler ikke høyt blodtrykk, vi har ikke noe med kolesterol å gjøre.” Du vet, det er en del av kvinnehelsen, det er en del av helsen til 50 % av befolkningen.

Dr. Louise [00:22:10] For selv om overgangsalderen ikke er en sykdom, er det et naturlig fenomen, er det ikke? Det er klart at vi alle går gjennom det, det kan likevel forårsake sykdommer. Risikoen for hjerteinfarkt øker med 5 ganger etter menopause. Østrogen bidrar til redusert betennelse i blodårene våre, ikke sant? Og det er derfor færre kvinner sammenlignet med menn får hjerteinfarkt i 40-årene.

Dr. Sarah Ball [00:22:31] Jeg mener, vi var i hovedsak designet som kvinner, evolusjonært sett, til reproduksjon, og da var jobben vår gjort. Så på 1900-tallet, om du kom i menopause 57 år gammel, var du død to år senere i gjennomsnitt. Og nå har tidene endret seg og medisinen har gått videre. Folkehelsen gikk videre, noe som er bra. Vi lever langt lenger, men vi har ikke fått disse hormonene som vi skulle ha. Så faktisk, når jeg forklarer, når jeg prøver å berolige kvinner om HRT, liker jeg å forenkle ting. Så når du kommer i en alder rundt overgangsalderen, vil vi bare prøve å bevare kroppen din i den sunne tilstanden. Og det er egentlig det å gi hormoner kan gjøre.

Dr. Louise [00:23:26] Så dette er uansett om de har symptomer eller ikke, ikke sant? Det er fortsatt nok bevis å vise til– så de trenger ikke ha hetetokter som denne damen, de kan ha hva som helst. Men så sier noen mennesker: “Vel, det er anti-aging, vi trenger alle å eldes. Vel, hvorfor gir du oss anti-aging behandling?”. Får du det noen gang i det hele tatt?

Dr. Sarah Ball [00:23:47] Nei. Ja, håret vårt blir bedre med det, og huden vår og beina våre, og leddene føles bedre. Men igjen, det er fordi du gir tilbake det viktigste hormonet.

Dr. Louise [00:23:58] Jeg er helt enig. Jeg mener, jeg tror noen har sagt, og jeg sier: “Vel, du ville ikke nektet et diabetiker insulin, du ville ikke nektet en blodtrykksbehandling”, for eksempel. Og alle disse er kjent for å forbedre kvaliteten og kvantiteten av livene våre. Det er utrolig at vi ikke ser det store bildet. Og så nevnte vi bein. Så under perimenopausen – så da denne damen, selv om hun var en løper, som tydeligvis er veldig godt trent, var sunn, spiste godt, forhåpentligvis tok hun vitamin D, som vi burde ta, så ville bentettheten hennes ha sunket ganske raskt under perimenopausen, ikke sant?

Dr. Sarah Ball [00:24:35] Ja, jeg mistenker at hun har holdt beina sterke ved å løpe. Og jeg mistenker også at hun faktisk holdt den følelsesmessige helsen sin relativt god fordi hun klarte å fortsette å løpe og klamre seg til det. Men du vet, jeg tror det er hovedsaken. Alle vet at overgangsalderen handler om hetetokter og nattesvette, og vi spøker om det fordi det er en lett ting å lage vitser om, men faktisk tror jeg at det vi ser enda mer av, spesielt her på klinikken, er at det faktisk er det emosjonelle. og de kognitive problemene, det å glemme ting. Det er humørsvingningene. Mangelen på selvtillit og økt uro.  Noen ganger til og med, verre enn det feks depresjon og kvinner som føler at de har mistet kontrollen, har de mistet følelsen av seg selv.

Dr. Louise [00:25:29] Det er veldig skummelt, ikke sant? Jeg mener, jeg har sett mange kvinner som har vært suicidale før, de har aktivt tenkt på å begå selvmord. Og en dame kom fra Leeds og sa, det visste jeg ikke den gangen, men hun sa til meg etterpå, da hun var bedre, var du mitt siste håp, jeg hadde skrevet selvmordsbrevet mitt. Og hun ble bedre. Da jeg studerte psykiatri på medisinstudiet, ble vi aldri undervist om hormoner, ble du? Så det er disse kvinnene der ute som har barseldepresjon etter fødsel og mange plages av PMS eller det som heter premenstruelt syndrom. Og så blir de ofte verre, de kan bli veldig følsomme.

Dr. Sarah Ball: Og igjen, det er på grunn av den følsomheten for gestagen. Som vi alle har, vi har alle omtrent de samme nivåene, men vi har alle veldig forskjellig følsomhet for det.

Dr. Louise [00:26:32] Men den kombinerte pillen er veldig forskjellig fra HRT, er det ikke?

Dr. Sarah Ball [00:26:34] Så det er ofte klumpet sammen til én ting. Men faktisk, er den kombinerte pillen ganske syntetisk og har høyere doser. Mens HRT er et naturlig forekommende produkt, og har lavere doser.

Dr. Louise: Ikke sant?

Dr. Sarah Ball [00:26:53] Ja akkurat.

Dr. Louise [00:26:55] Du kan se hvorfor mange mennesker som er feildiagnostisert med depresjon, kan du ikke?

Dr. Sarah Ball [00:26:59] Ja, absolutt.

Dr. Louise [00:27:01] Og jeg er sikker på at du har sett – rundt 70 % av kvinnene jeg har sett har blitt tilbudt eller gitt antidepressiva på grunn av deres nedstemthet. Er din opplevelse lik?

Dr. Sarah Ball [00:27:09] Ja. Absolutt. Ja. Mange av kvinnene blir tilbudt antidepressiva, mange av dem har ikke selvtillit til å si til fastlegen; «Nei, dette vil jeg ikke. Jeg vil ha HRT, som jeg har lest meg opp på.»

Dr. Louise [00:27:35] Det er ganske skummelt. Jeg mener, jeg vet ikke – jeg er ganske redd for å gå til legen fordi jeg alltid ser på klokken og tenker: ‘Åh, de var litt forsinket. Jeg ville ikke ta opp tiden deres. Og så gikk jeg dit og glemte hva jeg skal si. Noe som er latterlig. Og selv da jeg endelig innså at jeg hadde perimenopausale symptomer, visste jeg at jeg ikke kunne se fastlegen min fordi de er ganske anti-HRT. Så det må være ganske vanskelig for kvinner å vite hvordan de skal få riktig hjelp, ikke sant?

Dr. Sarah Ball [00:28:02] Ja, ekstremt. Og du vet, i noen fastlegepraksiser er noen litt mer interessert i menopause. Men du vet, mange fastleger er ikke interessert..

Dr Louise: Og du kan ikke alltid få time hos personen du vil, uansett.

Dr. Sarah Ball: Og det er veldig vanskelig – du vet at kvinner er ganske sårbare på den tiden av livet uansett, og de kan ofte ikke navigere i et komplisert system for å finne den hjelpen de trenger.

Dr. Louise [00:28:30] Ja, jeg mener, jeg sier ofte til folk, skriv ut informasjon fra nettsiden min, og faktisk når en fastlege er utfordret, fungerer det ofte, ikke sant? Men det er vanskelig.

Dr. Sarah Ball [00:28:43] Og også bare få kvinner til å snakke om det. Jeg finner ut at hvis jeg er på en fest eller på puben eller på fotballbanen og ser på sønnen min, at hvis du bare starter en samtale med noen av mødrene, er det utrolig hvordan de faktisk har alle symptomer. Og faktisk er det ingen som har snakket med dem om det, eller de har aldri virkelig forstått det. Og så tenker de alle, “Å ja”, det er som om alt de vil ha er ærlig, sann informasjon.

Dr. Louise [00:29:12] Og jeg tror mange mennesker er redde er de ikke? Mange sier: ‘Å, jeg, jeg trodde jeg hadde demens eller jeg trodde hadde en hjernesvulst, fordi jeg har hodepine eller…

Dr. Sarah Ball [00:29:19] Folk føler seg ganske isolerte og faktisk drar de nytte av å vite at praktisk talt alle andre kvinner går gjennom det samme.

Dr. Louise [00:29:28] Ja. Så bare fortell meg om denne damen igjen. Så du sier at hun er postmenopausal, så får hun symptomer.

Dr. Sarah Ball [00:29:37] Ja, hun får symptomer. Og så begynte hun å få vondt i skjeden.  Og faktisk første gang begynte hun å gråte, og du vet, det å snakke om sex for mange kvinner er ikke en lett ting å gjøre. De siste tre årene har det vært veldig tørt i skjeden. Det var virkelig vondt med penetrering. De hadde prøvd glidemiddel, det fungerte egentlig ikke. Selv om mannen hennes var ekstremt støttende, syntes hun det hele var veldig belastende for forholdet deres, fordi det var en stor del av forholdet deres. Så det var tredje gang hun dro tilbake til fastlegen og ble undersøkt, noe som var bra, og det ble anbefalt at hun benyttet Vagifem, det er et lokalt østrogen.

Dr. Louise [00:30:35] Så det er ikke HRT, er det?

Dr. Sarah Ball [00:30:35] Det er ikke HRT, man legger østrogen i skjeden,  og det hjalp henne litt. Men hun fikk bare én pakke av den, som varer et par måneder. Men hun ble ikke informert på noe tidspunkt, hvis det fungerer, er det noe du sannsynligvis trenger videre. Og det startet ikke en videre samtale om menopause generelt…

Dr. Louise [00:30:56] Men det ville vel ikke hjelpe på alle hennes andre symptomer?

Dr. Sarah Ball [00:31:02] Nei, det skulle bare hjelpe tørrheten i skjeden.  Jeg har forklart henne om at HRT generelt og sagt at sjansen er stor for at å ta HRT vil hjelpe på vaginale symptomer så vel som andre symptomer, men ikke å bekymre deg om det gjør det ikke, for faktisk trenger omtrent én av fire kvinner på HRT fortsatt litt lokalt østrogen tilskudd også.

Dr. Louise [00:31:37] Det er ganske trygt å bruke det, er det ikke?

Dr. Sarah Ball [00:31:38] Mange kvinner og leger er veldig opptatt av at du kan ikke ta begge deler. Men det er ikke sånn, dosen er liten. Hvis du legger det i skjeden, er det en dråpe i havet. Så det er egentlig ikke noe problem å bruke begge i det hele tatt.

Dr. Louise [00:31:54] Tørrhet i skjeden er et av de symptomene som ofte blir verre med tiden. Så når noen først har fått det, er det sannsynligvis livslang behandling, er det ikke?

Dr. Sarah Ball [00:32:02] Og så får du også disse damene som har begynt å få problemer med blærebetennelse og tilbakevendende urinveisinfeksjoner.

Dr. Louise [00:32:08] Ja. Fordi vi har østrogenreseptorer i blæren, har vi ikke?

Dr. Sarah Ball [00:32:11] …og alt er knyttet til det. Og du vet, så noen ganger kan vi se eldre damer som får tilbakevendende urinveisinfeksjoner, og de kan godt være ganske lenge forbi overgangsalderen.

Dr. Louise [00:32:21] Så du ville ikke nødvendigvis gitt disse damene HRT, ville du?

Dr. Sarah Ball [00:32:23] Nei. Men du gir dem hormoner nedentil. Det kan gjøre en stor forskjell.

Dr. Louise [00:32:27] Ja, jeg mener, jeg har stoppet mange kvinner fra å bruke gjentatte antibiotika kurer. Fordi de fortsetter å ta antibiotikakurer og så smelter Vagifem bare bort. Og mange kvinner tror at det å ha litt sårhet og tørrhet bare er en del av å bli eldre, gjør de ikke? Og selv om de ikke er seksuelt aktive, kan det være en ganske reell funksjonshemming; de klør om natten og kan ikke bruke bukser som før.

Dr. Sarah Ball:  du vet, det handler ikke bare om å ha sex, noe hun ikke hadde klart å gjøre med mannen sin på mange, mange år. Men hun var ukomfortabel bare fra dag til dag, og hun slet med mange urinveisinfeksjoner og klødde hele tiden. Og du vet, det påvirket virkelig livskvaliteten hennes. Jeg undersøkte henne, og så at hun hadde ganske alvorlige vaginale atrofiske forandringer. Og jeg ga henne litt Vagifem og jeg så henne igjen etter et par måneder. Jeg fikk den største klemmen og hun hadde fortalt alle på venterommet hvor fantastisk sexlivet hennes nå var og hvordan hun hadde gjenoppdaget det. Og du vet, hun hadde trodd hele tiden at dette var normalt, og hun skulle ikke forvente noe mer ut av livet.

Dr. Louise [00:33:51] Er det ikke fantastisk? Jeg så en dame i går på klinikken min faktisk, 62 år, og hun hadde fjernet livmoren fordi hun hadde livmorhalskreft da hun var 38 år, så for mange år siden. Og hun kom bare for å se meg fordi datteren hennes hadde vært hos meg før. Og jeg hadde gitt små, små mengder østrogen veldig gradvis de siste to årene. Ingen risiko for brystkreft, da hun hadde fjernet livmoren og hun fortalte meg at hun har fått en ny partner som er 15 år yngre enn henne. Og hun sa at hun aldri hadde trodd at hun ville være i stand til å ha sex i det hele tatt, og hun begynte akkurat å ha penetrerende sex og hun hadde et skikkelig frekt glis i går. Og vi er veldig britiske. Vi snakker ikke om sex, gjør vi? Men det er veldig viktig. Så denne damen går på HRT?

Dr. Sarah Ball [00:34:29] Hun er nå…

Dr. Louise [00:34:31] Så hva, du har gitt henne østrogenet som en gel eller plaster eller…

Dr. Sarah Ball [00:34:34] Så ja, så det vi kaller kroppsidentisk HRT, som du vet, tror vi virkelig for øyeblikket er gullstandarden.

Dr. Louise [00:34:43] Det er gode bevis, etablert bevis. Det er ikke en kjepphest, er det?

Dr. Sarah Ball [00:34:46] Nei, absolutt ikke. Du har sikkerheten til østrogenet fordi det går gjennom huden, så det er ingen risiko for blodpropp eller hjerneslag. Som er genialt. Og så har du dette mikroniserte gestagenet, som ikke er et nytt konsept for oss, men i offentligheten er det et relativt nytt konsept, men egentlig betyr det bare at det forekommer naturlig, så det kommer fra planten yam.

Dr. Louise [00:35:12] Så nei, ingen hester.

Dr. Sarah Ball [00:35:13] Nei, ingen hester involvert. Og det er egentlig som et slags oppmalt gestagen, slik at det kommer inn i kroppen vår på en litt annen måte og tolereres mye bedre.

Dr. Louise [00:35:27] Så det har mindre bivirkninger.

Dr. Sarah Ball [00:35:27] Færre bivirkninger.

Dr. Louise [00:35:27] Så det er ikke som en p-piller, er det?

Dr. Sarah Ball [00:35:29] Nei, det er det ikke, og det er bevis som tyder på at det er tryggere med tanke på brystene våre.

Dr. Louise [00:35:35] Ja. Så det er den du skal gå for egentlig.

Dr. Sarah Ball [00:35:39] Så det er svært få grunner til å ikke gå for den kombinasjonen. Så ja, hun har startet med det. Og jeg ga henne også litt Vagifem for å hjelpe med skjeden hennes, fordi det kan være at HRT kommer til å hjelpe henne i den forbindelse, men det kan ta opp mot tre måneder før symptomer letter. Hetetokter har en tendens til å forsvinne veldig raskt med HRT, og de er et nyttig barometer. Men faktisk mange av de andre symptomene på menopausen, de mer subtile symptomene, humørsvingninger, leddsmerter, de vaginale symptomene, de kan ta en stund. Så vanligvis tre måneder og da bør ting begynne å falle på plass.

Dr. Louise [00:36:12] Hun hadde symptomer så lenge, men folk blir fortsatt raskt bedre, det er ganske utrolig.

Dr. Sarah Ball [00:36:19] Ja, det er en så givende jobb.

Dr. Louise [00:36:21] Ja. Så vel, det har vært strålende. Tusen takk. Tror vi har dekket ganske mye, har vi ikke, på kort tid. Men jeg håper, det har sikkert besvart mange spørsmål, men jeg håper det er betryggende og kan hjelpe folk til å tenke litt mer på sine egne hormoner, egentlig. Så hvis du vil ha mer informasjon om peri/menopausen bruk NICE-veilederen, som er lett tilgjengelig gjennom NICE-nettstedet, men det er også informasjon på nettstedet mitt, som er balance-menopause.com som har mye informasjon. Den har mange artikler, den har noen videoer, som alle er evidensbasert og objektiv informasjon, slik at du kan laste ned, skrive ut, utfordre legen din. Å snakke er veldig viktig. Takk skal du ha.

Speaker 3 [00:37:10] Denne podcasten ble produsert og redigert av E-4 H. Alle rettigheter forbeholdt. Denne podcasten er kun gitt for informasjonsformål. Rådfør deg med helsepersonell angående eventuelle medisinske tilstander du kan være bekymret for. Podcastgjester. Synspunkter og meninger er deres egne.

SLUTT

Noen detaljer er korrigert eller oppdatert fra originalopptaket

This content has been translated by Dr Mari Chammas

Instagram : gynekolog_mari
Clinic: C-Medical

Symptomer og effektiv behandling for kvinner i peri/menopause / Symptoms and effective treatment for women experiencing the menopause – Dr. Sarah Ball og Dr. Louise Newson (Norwegian)

Looking for Menopause Doctor? You’re in the right place!

  1. We’ve moved to a bigger home at balance for Dr Louise Newson to host all her content.

You can browse all our evidence-based and unbiased information in the Menopause Library.